Här är alla funktionerna i Oneplus nya modell 6T

2018-10-29 17:30  

Större batteri, smartare mjukvara – och inbyggd fingeravtrycksläsare. Den kinesiska mobiltillverkaren radar upp nyheterna i senaste modellen, lanserad på måndagskvällen.

Oneplus, med bas i kinesiska Shenzhen, har haft rejäl vind i seglen under de senaste åren. Ända sedan starten 2014 har den kinesiska mobiltillverkaren satsat stenhårt på att utmana jättarna Samsungs, Huaweis och Apples dominans på marknaden.

Strategin för att lyckas med detta? En kombination av rejäl prestanda och en låg prislapp.

Oneplus 6, som kom i våras, gav ett tydligt besked om att bolaget hade lyckats med sitt koncept. "Oneplus fortsätter att imponera”, skrev Ny Tekniks reporter Simon Campanello när mobilen kom i våras.

Nu är bolaget tillbaka med den nya flaggskeppsmodellen Oneplus 6T, som lanserades på måndagskvällen. Precis som namnet antyder bär den nya mobilen många likheter med vårens modell Oneplus 6. Men det finns också ett gäng betydande skillnader.

Den mest intressanta nyheten syns först när du vänder på Oneplus 6T.

Oneplus 6T har inbyggd fingeravtrycksläsare

Fingeravtrycksskannern som fanns bak på Oneplus 6 är putsväck. Inte heller på framsidan syns någon fysisk avläsare.

Detta beror på att Oneplus har lyckats bygga in en fingeravtryckssensor under skärmen. Området på skärmen där ditt fingeravtryck kan läsas av är begränsat till en yta stor som – passande nog – ett fingeravtryck. För att underlätta för oss användare markeras denna yta med en fingeravtryckssymbol som syns i nedre kanten på skärmen.

Oneplus är inte först med att bygga in fingeravtrycksläsaren i skärmen – tidigare har bland annat Google och kinesiska Vivo gjort det.

Läs mer: ”Huawei Mate 20 är marknadens kraftfullaste telefon – vad ska det vara bra för?”

Till skillnad från Vivos CMOS-bildsensor har Oneplus satsat på en lösning där en kamera har placerats under skärmen.

Kameran tar sedan bilder på ditt fingeravtryck genom amoled-panelen. Bilddatan skickas vidare till en krypterad enklav på Snapdragon 845-systemprocessorn. Om bilderna matchar fingeravtrycket som du har sparat i systemet, låses mobilen upp.

Enligt Oneplus har upplåsningstiden ökat något – från 0,22 till 0,34 sekunder – men den inbyggda sensor ska nå samma säkerhetsklassning som sin fysiska föregångare.

För att få plats med fingersensor under skärmen blev Oneplus tvugna att ta bort den klassiska hörlursporten på 3,5 millimeter. Den som vill lyssna på musik med trådade hörlurar behöver alltså ansluta dessa till mobilens usb c-port med en medföljande adapter.

Oneplus: ”20 procent längre batteritid”

Förutom ny fingeravtrycksläsare har Oneplus också ökat skärmstorleken. Den nya skärmen är på 6,41 tum och har det lite udda bildförhållandet 19,5:9. Sensorutsnittet i toppen på skärmen har också bantats något och har numera en mer dropplikande form, snarare än en fyrkantig haka.

Även på batterifronten har kapaciteten ökats till 3 700 mAh. Detta ska ge en 20 procent längre batteritid jämfört med Oneplus 6. Mobilens snabbladdningsfunktion ska även ge en hel dags användning på bara en halvtimme, hävdar företaget.

Läs mer: ”Pixel 3 var det minst intressanta med Googles konferens”

Dock saknas stöd för trådlös laddning, vilket många konkurrenter har i nuläget. Telefonen är inte heller IP-certifierad. Inbyggda silikoninlägg ska förvisso skydda Oneplus 6T från ett visst mått av vatten och damm, men Oneplus kan inte ge några mer exakta uppgifter om hur pass vattentålig mobilen är.

Oneplus 6T har samma systemprocessor som Oneplus 6 – Snapdragon 845 – med ett arbetsminne på upp till 8 gigabyte.

Minnesinlärning hjälper till med matbilderna

Fokus har snarare legat på att förbättra systemprocesser och mjukvaran i telefonen. Arbetet har bland annat resulterat i en ny funktion kallad ”smart boost”. Genom att lagra data från ofta använda appar direkt i mobilens RAM kan Oneplus 6T öppna stängda program upp till 20 procent snabbare än föregångaren, hävdar bolaget.

Det nya fotoläget ”nightscape” är ett annat exempel på hur Oneplus har jobbat med att utveckla mjukvaran. Funktionen ska göra det enklare ta bilder i stadsmiljöer med svagt ljus genom att bland annat förbättra skärpan, minska bruset och öka det dynamiska omfånget.

Läs mer: Huaweis nya mobilchipp är rena monstret

Mjukvaran använder också maskininlärning för att hjälpa användarna på traven vid fotografering. Det gör att mobilen kan identifiera motivet när du tar bilder på mat, text eller landskapsbilder. Kamerainställningarna ändras sedan automatiskt för att förbättra resultatet – bland annat genom att göra kontrasterna mindre mellan det gröna gräset och den blå himlen i HDR-bilder tagna utomhus.

Fortfarande billigare än konkurrenterna

Men det som får Oneplus 6T att sticka ut rejält från konkurrenterna är fortfarande priset.

Basmodellen med 6 gigabyte ram och 128 gigabyte lagringsminne ligger på 5 795 kronor. Toppmodellen – med 8 gigabyte ram och minne på 256 gigabyte – kostar 6 795 kronor. Den kostnaden kan jämföras med drygt 9 600 kronor för Samsung Galaxy S9 Plus och 13 500 kronor för 64-gigabytemodellen av Iphone XS Max.

Läs mer: Skyhöga priser på nya Iphone – trots få nyheter

Oneplus 6T når den svenska marknaden den 6 november.

Oneplus 6T

Operativsystem: Android 9 Pie.

Vikt: 185 gram

Skärm: 6,41 tum, 2340 x 1080 pixlar.

Systemprocessor: Snapdragon 845 med upp 8 GB ram.

Lagringsminne: 128 GB – 256 GB.

Huvudkamera: Två bildsensorer på 16 respektive 20 megapixel. Bägge sensorer har bländare på f/1,7 och optisk bildstabilisering.

Frontkamera: 16 megapixel, f/2,0.

Batteri: 3 700 mAh.

Pris: 5 795-6 795 kronor.

Släpps: 6 november.

Kalle Wiklund

Mer om: Oneplus Android

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt