Här är 4 metoder för att biohacka kroppen

2018-05-23 06:00  

Vill du må bra? Okej, den vågade kan testa att kyla ner kroppen till minus 160 grader, bada i rött ljus eller sätta en algfilm i gommen.

Om man ska gå efter intresset för årets välbesökta Biohacker Summit-konferens i Stockholm nyligen blir biohacking allt mer populärt. Enligt konferensen handlar biohacking om att på vetenskapliga grunder optimisera och maximera sitt välbefinnande med biologiska och tekniska verktyg.

Men hur är det med vetenskapen egentligen? Ny Teknik var på plats och spanade in fyra sätt att hacka sin kropp.

Många löften om terapi med rött ljus

Tänk om du kunde sola utan oro för den skadliga ultravioletta strålningen? De som förespråkar ledljusterapi eller lågnivålaserterapi menar att du kan det. Metoden går ut på att rikta rött ljus (både synligt och infrarött, på skalan 600-900 nanometer) mot hela eller delar av kroppen.

Ljus på de frekvenserna har en förmåga att penetrera människans hud till ett djup på mellan 10 och 20 millimeter. Fotonerna ökar tillverkningen av adenosintrifosfat (ATP) som är en avgörande ingrediens i ämnesomsättningen.

Läs mer: Här blir Ny Tekniks reporter chippad

Under Biohacker Summit var företaget Red Light Rising på plats och sålde helkroppslampor och en mindre variant som påminner om en vanlig skrivbordslampa. Med dessa utlovar företaget bland annat ökad blodcirkulation, antiinflammatoriska egenskaper, snabbare muskelåterhämtning, ökad produktion av kollagen och hud som glänser.

Det finns gott om studier i ämnet och de kan handplockas utifrån vad man vill välja att tro på vad gäller det röda ljusets läkande egenskaper. De som tycker att ledljusterapi är rena mirakelkuren nämner gärna den här rapporten från Nasa, samt påpekar att oavsett effekt så är rött ljus en helt och hållet ofarlig terapi.

Kryokabin utsätter kroppen för minus 160 grader

Det tar tre minuter såvida man står ut med att stå kvar. Man är iförd bara underkläderna och ett par tofflor. Huvudet är ovanför kammarens väggar samtidigt som kroppen badar i flytande kväve.

Temperaturen rör sig mellan minus 120 och minus 160 grader. De som säljer kryokammare och kryoterapier hävdar att behandlingen kan bidra till viktminskning och muskelåterhämtning och att den kan få skador att läka snabbare, men det är svårt att hitta den vetenskap som skriver under på dessa löften.

Läs mer: ”Gå i pension? Det hänger på tekniken”

Ingen hävdar att det inte är någorlunda klarlagt hur kroppen reagerar när den utsätts för plötslig och stark kyla. Men de som säljer dessa väldigt dyra kryoterapier bör kunna förklara varför det inte går lika bra att ta en iskall dusch. Än så länge är det tveksamt om de kan det.

Algfilm i gommen ska ge resveratrol

Drick lite vin och få lite resveratrol på köpet, låter det bekant? Resveratrol är en antioxidant och en växtpolyfenol som bland annat finns i skalet på vindruvor, och i lingon och blåbär. Problemet är bara att få i sig resveratrol i tillräckliga mängder: när det ska passera magen är det 99 procent som inte tas upp i blodomloppet.

Nutrinovate, en svensk startup, har därför tagit fram en algfilm som man fäster i munhålan. Det är en ”alginatbaserad polymerfilm som löses upp i munnen efter tre till fem minuter”, enligt hemsidan.

Läs mer: Köksvägen in i våra hjärnor

Nutrinovate påpekar mycket riktigt att det är en väldokumenterad substans. Företaget nämner också att ”användning visat förbättringar i huden avseende elasticitet, mjukhet och djup på rynkor. Även mängden pigmentfläckar minskade efter användandet av resveratrol” och antioxidanten ”tros modifiera genuttryck via signaltransduktion, hämma inflammationstillstånd och påverka fytohormonala processer”. Nutrinovate länkar sina påståenden till flera vetenskapliga studier.

Dock bör man spana in en rapport från NPJ Precision Oncology (som är en del av Nature) från september i fjol: ”trots ett överflöd av tester i labb och på djur finns det inte mycket klinisk evidens för att resveratrol utgör en effektiv terapi för människor”. Samtidigt uppger författarna till rapporten att det finns flera positiva tendenser, bland annat vad gäller neurologiska åkommor, men att fler kliniska tester behövs.

Teknikring övervakar sömnvanorna

Ouraringen är något så ovanligt som en Kickstartersuccé som faktiskt resulterade i en produkt som infriat sina löften. Det är en wearable man bär hela tiden, på valfritt finger. Via gyroskop och accelerometer mäter den aktivitet under dagen. Men det är när vi sover som ringen arbetar som mest.

Via optisk pletysmografi mäts användarens blodpulsvolym från fingrets artärer. Det sker med hjälp av infrarött ljus. På så sätt kan Oura lista hur länge vi sover, vilken kvalitet det är på sömnen och mellan vilka tidpunkter vi bör sova. Allt detta, samt förslag på sundare vanor, presenteras i en app. Ringen har en batteritid på en vecka.

Läs mer: Forskarna vill lura döden med radikal livsförlängning

Men även om den version som kom för två år sedan blev populär så stod inte många ut med dess design. Den såg ut som en överdimensionerad klackring inte ens vänner av klackringar kände några sympatier för.

Sedan dess har Oura – som kommer från finska mobilteknikfästet Oulu – kunnat pressa in mer teknik i en betydligt nättare variant. Nu ser den mest ut som en vanlig intetsägande ring, vilket lär tilltala fler personer. Den nya modellen ska börja säljas inom kort.

Biohacking

Samlingsnamn för en rad olika åtgärder för att optimera eller förändra kroppens funktioner.

Det kan handla om att operera in ett chip i kroppen som programmeras för att fungera i kortläsare som nyckel eller biljett. Eller att använda bärbar teknik för att övervaka och läsa av funktioner i kroppen. Eller att använda specialkost, träningsmetoder eller annat för att på olika sätt påverka kroppen eller beteenden.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt