Hans konstgjorda glaciär löser vattenbrist i norra Indien

2018-12-12 06:00  

Vattenbristen i indiska Ladakh är som störst under senvåren. Ingenjören Sonam Wangchuks har en lösning på det: artificiella isstupor som lagrar vintervatten.

Ladakh är en region i norra Indien, belägen mellan bergskedjorna Kunlun och Himalaya. Området är kargt och den lokala jordbruksnäringen är beroende av smältvatten från snö och traktens glaciärer för att få grödor att växa. Under senvåren brukar vattenbrist uppstå, berättar ingenjören Sonam Wangchuk, som bor och verkar i regionen. I söndags deltog han vid konferensen Nobel Week Dialogue i Stockholm.

– Vatten behövs som mest från ungefär mitten av april till mitten av juni. Därefter har du tillgång till de naturliga glaciärernas smältvatten, säger Sonam Wangchuk som har hittat en egen lösning på problemet.

För fem år sedan byggde Sonam Wanghuck den första prototypen av sin isstupa, som har fått sitt namn efter den kupolliknande buddhistiska byggnaden. Isstupan är en konstgjord glaciär som lagrar vintervattnet tills det behövs som mest.

Läs mer: Så kan reservoarer förvärra problemen med vattenbrist

Tekniken går ut på att vintertid, via en nedgrävd ledning, leda vatten från strömmar på högre höjd ner till den plats där isstupan ska bildas. Höjdskillnaden skapar ett tryck i ledningen, så vattnet kan föras upp i en slags fontän och spruta ut det i luften. Eftersom det är minusgrader fryser vattnet när det faller, och får då naturligt formen av en stupa, eller kon. Denna stupa kan lagra mellan 1 och 10 miljoner liter vatten, och bidrar till att förlänga odlingssäsongen med ungefär två månader.

Enligt Sonam Wangchuk fick försöken med isstuporna smärtfritt till en början smärtfritt. Problemen dök upp först senare, när det hela skulle skalas upp.

– Vi ville börja frysa enorma mängder vatten för hela byar, för att också kunna göra byarna grönare så de kunde absorbera regn och skyfall. Därför började vi experimentera med större och mer ambitiösa isstupor. Det var då vi stötte på hinder, berättar han.

Tekniken är ny

Eftersom det är svårt att gräva ner ledningar tillräckligt djupt har det hänt att vattenledningar och fontäner under en tid fryst fast. Sonam Wangchuk hoppas hitta fler low tech-lösningar som kan göra något åt det, till exempel sätt att reglera hur mycket vatten som sprutas ut och i vilken hastighet, beroende på temperatur.

– Det är vi i regionen som tillverkar komponenterna. Om det hade handlat om att utvinna olja och inte om att förse fattiga bönder i Himalaya med vatten, hade många lagt mycket resurser för att utveckla nya produkter. De resurserna har inte vi och därför stöter vi på en del problem, förklarar Sonam Wangchuk.

Tekniken är också väldigt ny, vilket har gjort att lokalbefolkningen ibland har mött den med viss skepsis.

– Somliga tror att den tar av deras vatten, men det finns ingen sådan risk. Den här tekniken tar bara vatten vintertid, och inte från andra. Men jag förstår oron. Vatten är en känslig fråga.

Läs mer: Sahara kan bli grönare med sol- och vindkraft

Sonam Wangchuks isstupor är en vidareutveckling av en äldre Ladakh-ingenjörs uppfinning, som gick ut på att skapa horisontella isfält. De fungerar på ett liknande sätt, men smälter tidigare och behöver därför byggas på högre höjder, ofta längre ifrån byarna. Nu testar Sonam Wangchuk även en metod för vattenlagring som är en kombination av hans egen och hans föregångares. Denna går ut på att lagra vatten längs ett bergs sluttning. Då bildas mycket is.

– Samma källa kan då ge bybor vatten under senvåren och får buskar och träd med lågt vattenbehov att växa på platsen. Grönskan fungerar som en svamp som suger åt sig vattnet vid exempelvis skyfall, något vi väntar oss mer av på grund av klimatförändringarna.

För två år sedan brukade Sonam Wangchuk säga att isstupor kan tillverkas så länge det finns glaciärer. Men om det inte längre skulle finnas några glaciärer, en väntad effekt av klimatförändringarna, skulle i så fall inte heller isstupor kunna bildas. Därför såg Sonam Wangchuk det inte som någon långsiktig lösning. I dag ser han lite annorlunda på saken.

– Genom att arbeta för att göra dalarna grönare med hjälp av isstupor har jag blivit mer djärv. Med den globala uppvärmningen kommer det sannolikt att börja regna mer i vårt område. Grönskan kan skydda oss mot översvämning och släppa ut regnvatten över längre tid. Då kan vi också frysa det vattnet och göra isstupor av det.

Se video om de konstgjorda glaciärerna här nedan.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt