Han ger pensionerade ingenjörer chansen att fortsätta jobba

2018-09-23 06:00  
Robin Brokvists pappa ville fortsätta att jobba som ingenjör efter pensioneringen. Då startade sonen bemanningsföretag. Foto: Privat

Många äldre ingenjörer vill jobba men har svårt att hitta ett jobb som inte handlar om trädgårdsskötsel eller vaktmästeri. Det vill företaget Jiro Pro ändra på. Här får pensionerade ingenjörer chansen att tjäna extra pengar och fortsätta att använda sina kunskaper och erfarenheter.

När Robin Brokvists pappa, som arbetat som ingenjör större delen av sitt liv, blev pensionär upptäckte han att den som är lite äldre och vill arbeta mest hittar jobb inom trädgårdsarbete och vaktmästeri.

Så Robin Brokvist bestämde sig för att starta ett bemanningsföretag för ingenjörer och kompisen Jim Karlsson hakade på utan att tveka.

– Snabbt märkte vi att det fanns många äldre som vill jobba men som inte hittar det de vill göra via vanliga bemanningsföretag. Det finns överlag ett stort sug att jobba i den här gruppen.

Läs mer: Ingenjör drömjobbet för svenskar

Nu har deras företag Jiro Pro funnits i ett år och har omkring 50 ingenjörer i åldern 60-80 år registrerade på sin webbplats. Bland annat har företaget ÅF och Infranova som sina partner vilket innebär att seniorerna går in som underkonsulter med visstidsuppdrag.

– Vi har ett brett kompetensspann. Allt från väg- och vatteningenjörer till fartygskonstruktörer och byggingenjörer. Vissa jobbar för att dryga ut kassan och andra för att fortsätta att göra något av sin kunskap.

”Förekommer åldershets hos bolagen”

Hans bild av arbetsmarknaden för äldre är att den är delad. Det finns en åldershets på vissa bolag, samtidigt som det också finns många som är intresserade av äldre personers erfarenhet och kompetens.

Jiro Pro vill försöka påverka åldersdiskrimineringen och anser att företag som automatiskt väljer bort äldre missar en hel del. Många äldre har fylliga cv:n, och dessutom ofta språkkunskaper och praktisk erfarenhet som yngre inte har.

– Mitt intryck är att dagens ingenjörer blir experter inom ett visst område, medan äldre ingenjörer ofta har en otroligt bred kompetens. Och inte minst – de vill jobba. Det betyder mycket.

Läs mer: 19 frågor du aldrig ska ställa på en arbetsintervju

Äldre bidrar med en större stabilitet i yrkeslivet, konstaterar Robin Brokvist. Yngre personer har en tendens att röra mer på sig för att göra karriär och är till exempel hemma mer med vård av barn. Dessutom gör kompetensbristen inom teknikområdet att företagens behov av att bredda rekryteringen ökar.

”En outnyttjad resurs”

De stora firmorna har svårt att rekrytera till många uppdrag och då kan åldersdiskriminering vara ett hinder, påpekar han.

– Där ser vi oss som ett komplement för att de ska få de uppdragen. Om de inte kan de bemanna dem så försvinner de ju.

Att vi är friskare allt längre betyder att fler pensionärer är pigga och redo att jobba. Och 40- och 50-talister som har jobbat stenhårt i hela sitt liv vet vad som krävs, enligt Robin Brokvist.

– Det är en outnyttjad resurs. Framöver tror jag att vi i allt högre grad kommer att se den stora potentialen i de som är äldre, säger han.

Karin Myrén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt