Ha en ”radikal nyfikenhet” – även när du tror att du redan vet

2022-08-21 06:00  

Kreativitet kommer inte på beställning och din telefon kan döda den. Men professor James C Kaufman och författaren Eric M Bailey menar att det går att skapa goda förutsättningar för en kreativ arbetsmiljö. Här är fyra steg.

Det är sällan de enkla lösningarna fungerar. Psykologiprofessorn James C Kaufman har ägnat sin karriär åt att studera kreativitetc, ratar de enklaste vägarna till att öka sin kreativitet i jobbet.

– Det mesta du läser som verkar för bra för att vara sant är också det. Det hjälper inte att ha stökigt på skrivbordet eller en viss färg på väggarna, sa han i en intervju med DN tidigare i år.

Men både han och Eric M Bailey, författare till boken ”Cure for stupidity: Using brain science to explain irrationell behaviour at work”, menar att det går att skapa förutsättningar för att bli mer kreativ.

– Ju mer vi förstår vetenskapen, desto mer kan vi påverka oss själva till ökad kreativitet, säger Bailey till sajten Fast Company.

Ny Teknik har sammanställt Kaufman och Baileys viktigaste råd för kreativitet i fyra punkter.

1. Eliminera distraktioner

Den digitala värld vi lever i är skapad på ett sätt som blir allt mer distraherande för oss. Någon som enligt Eric M Bailey reducerar våra kognitiva egenskaper.

Läs mer: 5 tips för dig som vill leva som digital nomad

Stäng av telefonen och mejlkorgen när du vill vara kreativ, uppmanar Bailey.

Foto: Jessica Gow/ TT

Det räcker att ”snegla på telefonen” för att hjärnan ska trilla ur en kreativ brainstorming, eller vad helst man föresatt sig att göra.

– När du kommer tillbaka till din brainstormning-session kan din hjärna inte bara hoppa rakt tillbaka där du var när du blev avbruten. Du måste jobba dig tillbaka till samma kognitiva nivå, vilket tar tid, säger han i artikeln.

2. Bli bra på det du gör

Som för att poängtera att det inte finns några enkla genvägar till kreativiteten tar James C Kaufman upp det faktum att den som är bra på något, eller som har djupa kunskaper inom ett ämne, också har större möjlighet att vara kreativ.

– Ju mer kunnig du är inom ett område, desto större möjlighet har du att vara kreativ inom det. Kreativitet är inte en generell förmåga, säger han.

I DN-intervjun tar Kaufman ett exempel: En romanförfattare lär vara bättre än en kreativ ingenjör på att skriva en dikt. Men allra bäst förutsättningar har en poet.

Foto: Alamy

Samtidigt kan variation vara bra för kreativiteten.

– Om du får skrivkramp och vill komma i gång igen snabbt så är det bra att skriva något annat än det man är specialiserad på. Alltså att hålla sig till att skriva, men inom en annan genre, säger Kaufman.

3. Var på gott humör

Men även på kort sikt finns det saker som kan boosta kreativiteten. Enligt Eric M Bailey kan ”glada” hormoner som serotonin, dopamin och endorfiner ha positiv inverkan på kreativiteten. James C Kaufman är inne på samma spår.

– Vi får mer idéer om vi är på gott humör. Om man blir på bättre humör av att springa eller lyssna på musik är det alltså en god idé att göra det. Det finns också forskning som pekar på att musik kan få i gång vår fantasi och hjälpa oss att försätta oss i kreativt produktiva tillstånd.

Läs mer: Apple stramar åt hemarbetandet

Bailey menar att det bör vara instrumentell musik. Finns det sång med kommer det ständigt att locka hjärnan till att ”sjunga med” och därmed bli distraherande för kreativiteten och brainstormandet.

4. Var nyfiken och öppensinnad

För en positiv brainstorming-session, eller i starten på ett kreativt projekt, gäller det att skapa en icke-dömande öppenhet. Bland annat genom att inte ha fokus på slutprodukten och att undvika att vara alltför kritisk.

Foto: Caiaimage/Martin Barraud

Enligt Kaufman måste kreativa personer känna frihet att vara risktagande och inte hämmas av känna att deras idéer kan bli förlöjligade. Kaufman kallar det för ”kreativ förödmjukelse”

– Det kan få dig att känna dig tillintetgjord och leda till att du förlorar passionen för ditt projekt.

Eric M Bailey föreslår att man ska omfamna vad han kallar ”radikal nyfikenhet”. Det handlar bland annat om att i alla lägen ha en öppenheten alla nya idéer. Även till de saker där man redan anser sig sitta på lösningen.

– Arbetar vi tillammans kan vi uppnå stora saker, säger han.

John Palm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt