”Gruvschakt” får 25-tonsvikter – blir energilager

2020-09-03 09:50  
Foto: Gravitricity

I Skottland byggs en prototyp för ett energilager som i slutänden är tänkt att användas i gamla gruvschakt.

För två år sedan rapporterade Ny Teknik om skotska Gravitricity och företagets tanke att bygga energilagringssystem i gamla gruvor.

Då utlovade företaget att den första fullskaleprototypen skulle börja byggas 2020. Nu uppfylls löftet – utanför Edinburgh byggs ett första 250 kW-system.

Grundtanken är enkel och kan liknas vid pumpkraft. Men i stället för att lägesförändra vatten används en rejäl klockvikt som hänger i ett schakt.

– Vår demonstrationsanläggning använder två 25-tonsvikter. I vårt första test kommer vi att släppa dem samtidigt, för att generera full kraft och verifiera hur snabbt vi kan reagera på energiefterfrågan. Vi räknar med att kunna gå från noll till full kraft på mindre än en sekund – vilket är extremt värdefullt på marknaden för frekvensreglering, säger Miles Franklin, chefsingenjör på Gravitricity i ett uttalande.

Läs mer: De vill göra radioaktiva diamantbatterier av kärnavfall

I det andra testet ska man släppa vikterna efter varandra för att se hur man ska kunna leverera en jämn effekt över en länge tid. Utöver att se att det hela fungerar som tänkt ger det insikter för framtiden.

– Det här tvåmånadersprogrammet kommer att bekräfta våra modeller och ge oss värdefull data inför bygget av vårt första fullskaleprojekt på 4 MW som ska starta 2021, säger Miles Franklin.

Testriggen som byggs är 16 meter hög och beräknas kunna ge fulla 250 kW i 14 sekunder med en fallhastighet på 0,6 m/s. Specialvinscharna som ska användas är utvecklade och producerade av Huisman.

Enligt Gravitricity kan framtida anläggningar ge mellan 1 och 20 MW. Företaget bedömer att systemen har en lång livstid, 50 år, utan att tappa någon prestanda.

Läs mer: Superdator designade molekyl som lagrar solenergi

De tänkta framtida energianläggningarna kommer även att ha ett mycket bredare spann de kan leverera effekt i, inte bara hel/halv effekt. Det innebär att de är tänkta att ha möjligheten att dels kunna leverera enorm kraft i några minuter, men även låg effekt i upp till åtta timmar.

En annan stor fördel är enligt företaget kostnaden. Till skillnad från andra energilagringsmetoder ska deras gravitationsteknik vara mycket billigare. I en jämförelse med den typ av batteri som hittills används av bland andra Tesla vid olika anläggningar ska kostnaden per lagrad MWh vara hälften.

Och om det hela fungerar ser företaget att de har goda förutsättningar för att etablera sig i den växande energilagringsbranschen – en industri som enligt Bloomberg New Energy Finance – Global Energy Outlook 2018 kommer att omsätta 620 miljarder dollar 2040.

Felix Björklund

Mer om: Energilager

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt