Premium

Grävmaskinen skapade en stark gemenskap

Förutom att Åkermans Verkstad låg i framkant gällande det rent maskintekniska, var företaget också tidigt med att införa vinstdelningssystem där samtliga anställda fick ta del av de ekonomiska framgångarna. Satsningarna på personalen med detta system, samt en egen lärlingsskola och intern rekrytering till viktiga poster, ledde till en stark sammanhållning som kom att kallas ”Åkermansandan”. Foto: K G PRESSFOTO/ESLÖVS KOMMUN
En mer nutida grävmaskin från Åkerman, EC300. Foto: CALLE EKLUND/WIKIMEDIA

Den lilla verkstaden tillverkade alltifrån våffeljärn till väghyvlar. Men genom att satsa på grävmaskinstillverkning växte man till Sveriges vinstrikaste verkstadsföretag, och blev kända för ”Åkermansandan”, innan 1990-talets lågkonjunktur blev början till slutet.

Än i dag kan man beskåda en av firmans allra första produkter: tornspiran på Eslövs kyrka, levererad till kyrkbygget i november 1890. Företaget var då precis nystartat av verkmästare Lars-Petter Åkerman från Hyby, som köpt en smedja i Eslöv och omvandlat den till Åkermans Gjuteri och Mekaniska Verkstad. 

Under Lars-Petter tillverkades främst gjutjärnsfönster och utrustning för bryggerier och brännerier. Men redan 1897 avled han i sjukdom, 49 år gammal, och hustrun Hanna Åkerman fick ta över den vacklande firman. Ingen enkel situation för en änka med fem barn vid slutet av 1800-talet: 

”Hela ansvaret för både familjen och företaget föll på henne, och hon tvangs mobilisera allt hon ägde av energi och handlingskraft i kampen för existensen (…) Och de villkor det svenska samhället på den tiden ställde ensamstående mödrar inför, var obarmhärtigt hårda”, skriver ekonomen och företagshistorikern Sven Rydenfelt i boken Från tornspiror till grävmaskiner – ett företags öden och äventyr under 100 år. 


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera