Google miljardinvesterar i skånska Neo4j: ”Vi ska gasa nu”

2021-06-18 13:07  

Malmöbaserade grafdatabasföretaget Neo4j tar in 2,7 miljarder kronor från bland annat Google Ventures och franska Eurazeo. Pengarna ska gå till teknisk utveckling och expansion.

Grafdatabastekniken från Neo4j används av Nasa, Airbnb, Ebay och hundratals andra bolag i världen. Tekniken lämpar sig särskilt bra för stora, ostrukturerade datamängder och användes bland annat av journalister som gjorde skatteavslöjanden med hjälp av de så kallade Panama Papers.

Nu tar bolaget in 325 miljoner dollar, motsvarande ungefär 2,7 miljarder svenska kronor. Pengarna ska bland annat gå till att utveckla bolagets molnbaserade databastjänster samt för att öka bolagets globala närvaro. Investeringsrundan är den största någonsin i databashistoriken – det säger bolagets grundare Emil Eifrém till Sydsvenskan.

"Vi gör det för att vinna"

– Vi kommer att investera ordentligt mycket mer än vad vi har gjort innan. Vi reser inte den största rundan någonsin för att lägga undan det i spargrisen. Vi ska gasa nu och vi gör det för att vinna i den här branschen, säger Emil Eifrem till Breakit.

Förutom Eurazeo och Google Ventures så deltog bland annat även DTCP, Lightrock, Creandum, Greenbridge och One Peak i den aktuella investeringsrundan.

Bolaget har tidigare berättat för Ny Teknik hur bransch efter bransch upptäcker nyttan av att snabbt hitta samband i stora mängder data.

Läs mer: Svensken som ska klå Oracle

Neo4j grundades i Malmö 2007 under namnet Neo Technology och var med på 33-listan under åren 2012-2014. I dag finns drygt 90 av Neo4j:s 130 ingenjörer i Malmö och totalt har bolaget 500 anställda – en siffra som ska öka till 600 innan årsskiftet, enligt Emil Eifrém.

Läs mer: Svenska techundret Neo4j tar hjälp av Google i kampen mot Amazon

– Det som begränsar tillväxten är hur många vi kan hitta med den kompetensnivån vi söker, säger Emil Eifrém till Sydsvenskan.

Värderas nu till två miljarder dollar

Bolaget är inte publikt och eftersom det har sitt huvudkontor i Delaware, USA så är det svårt för utomstående att få insikt i hur mycket bolaget omsätter. Däremot avslöjar Emil Eifrém att, genom den nya investeringsrundan, värderas till drygt två miljarder dollar. På sikt är målet att bolaget börsnoteras.

Anders Frick

Mer om: Databas Neo4j

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt