Genombrott på KTH: Robotar samarbetar med människor i föränderlig miljö

2018-11-12 08:44  

Se filmen där forskarna släpper loss en navigerande, samarbetande TIAGo-robot på KTH.

KTH-forskare har utvecklat funktionalitet där robotar i realtid klarar att röra sig i dynamiska situationer, samarbeta med både människor och andra robotar, och transportera föremål tillsammans.

Den nya robotfunktionaliteten gör att robotarna i realtid klarar av att röra sig i en dynamisk situation och samtidigt samarbeta med såväl andra robotar som människor.

– Vi är definitivt, om inte de första, så åtminstone bland de första i världen som lyckats med det här. Det är också väldigt roligt att demonstrationerna gått att upprepa. Robotarna lyckas gång på gång, trots förändrade förutsättningar, säger Dimos Dimarogonas, koordinator för forskningsprojektet och professor på avdelningen för reglerteknik på KTH.

Funktionaliteten har tilldelats så kallade TIAGo-robotar (Take It And Go) från spanska PAL Robotics. Dessa har sedan utfört navigeringsuppgifter i kontors- och hemmiljöer, utan att kollidera med människor, hinder eller varandra. Samtidigt som roboten förflyttar sig kan den identifiera saker, exempelvis objekt som ska flyttas. På tecken från en person kan ett föremål plockas upp i samarbete med en människa eller en annan robot. När personen ger ett nytt tecken släpper roboten sedan föremålet.

De största utmaningarna i projektet

De har också utfört kooperativa transportuppgifter utifrån en ledarskapsmodell där en ledande robot, eller en människa, leder transportuppgifterna och en följrobot följer.

– Detta är en kombination av robotseende, navigation och planering, och allt sker i realtid vilket är det unika. En nyckelfaktor är att samarbetet med människor eller andra robotar sker när robotarna rör sig. Ett annan viktig parameter är att robotarna kan hantera den osäkerhetsfaktor som finns inbäddad i miljön och arbetsuppgifterna, säger Dimos Dimarogonas.

En av de största utmaningarna har varit, att buller och mätfel hos sensorerna har äventyrat prestandan i algoritmerna.

– En annan svårighet har varit implementerandet av gränssnitt för integrationen av de separata algoritmerna hos de enskilda modulerna, för planering, styrning och visuell avkänning. Det gör det extra anmärkningsvärt att experimenten framgångsrikt kunnat upprepas, säger Dimos Dimarogonas.

Funktionaliteten är inte plattformsspecifik, utan ska nu flyttas över till andra robotmodeller och testas i större dynamiska kontorsmiljöer i samarbete med Bosch i Tyskland.

– Där ska de samarbeta med fler robotar och människor, och få mer avancerade arbetsuppgifter, säger Dimos Dimarogonas.

Här är projektet Co4Robots

Framstegen har uppnåtts inom ramarna för det europeiska forskningssamarbetet Co4Robots, ett projekt inom Horizon 2020 (EU:s ramprogram för forskning och innovation 2014 till 2020).

Projekttiden för Co4Robots är tre år (januari 2017 till december 2019), och de medverkande är KTH, Bosch, PAL Robotics, det grekiska forskningsinstitutet Forth, Atens tekniska universitet, och Göteborgs universitets forskningssatsning Ugot.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt