Galen idé: Fusiondrivet jätteflygplan efter svenskt koncept

2022-06-30 07:00  

Det är en högst spekulativ idé om ett flygplan som drivs med en fusionsreaktor och tar 5 000 passagerare. Allt bygger på en gammal konceptbild av svenska Tony Holmsten: ”Roligt att det har blivit populärt efter 10 år!”.

Videoskaparen Hashem Al-Ghailis animerade vetenskapsfilmer blir ofta virala, och hans nyligen publicerade reklamfilm för ett fiktivt superfuturistiskt jätteflygplan är definitivt inget undantag.  

Den fem minuter långa videon presenterar ett ”kärnkraftsdrivet hotell i himlen” med plats för 5 000 besökare. Tack vare en fusionsreaktor ombord ska planet kunna stanna i luften i månader eller rentav år.

Allt är förstås otroligt spekulativt, och knappast något praktiskt gångbart bygge. Men den animerade filmen är ändå fascinerande. I kommentarer på sociala medier drömmer sig många bort, medan andra gillar att påpeka brister i konstruktionen eller att fusionskraft än så länge är långt ifrån kommersiellt gångbart.

Läs mer: Video: Här lyfter Jetson One – svenska uppfinningen alla pratar om

Svenska artist bakom idén

Historien om det flygande himmelshotellet började faktiskt redan för ett tiotal år sedan, och upphovspersonen är svenske Tony Holmsten som jobbar som concept artist i spelindustrin. Det var han som ritade förlagan till det flygande hotellet när han jobbade på den japanska spelstudion Grasshopper Manufacture.  

Den smått legendariske spelskaparen Goichi Suda, eller Suda51 som han ofta kallas, hade en vision för sitt kommande spel Killer is dead

– Idén till konceptbilden kom från Suda51 som jag jobbade med, han ville ha en nivå i Killer is dead som utspelade sig på ett gigantiskt flygplan som hade ett helt resorthotell inbyggt komplett med strand, klimatsystem och allt möjligt. Det skulle se så galet ut som möjligt med flera nivåer av vingar och motorer. Spelaren skulle springa runt i olika delar av planet och möta olika fiender, och till slut en boss någonstans i planet, skriver Tony Holmsten i ett mejl till Ny Teknik 

Resultatet blev konceptbilden nedan.  

En konceptbild på ett flygande resorthotell som Tony Holmsten tog fram för dataspelet Killer is dead. Foto: Tony Holmsten

Läs mer: Efter rekorden: Här är kliven som krävs för fusionsenergi 

Bilden levde sitt eget liv

Det jättelika flygplanet kom aldrig med i det färdiga spelet, det fick strykas under utvecklingen av Killer is dead. Men konceptbilden har levt sitt eget liv på nätet. Den har under åren fascinerat många och poppat upp på sociala medier. 

– Jag har inte marknadsfört bilden alls faktiskt. Så det är helt ur sociala mediers djungeltrummakosmos som den har poppat fram, säger Tony Holmsten.  

Förmodligen är det på den vägen som Hashem Al-Ghaili snubblade över bilden. Han kontaktade Tony Holmsten och frågade om lov att göra en animation baserad på konceptet. Sedan har han fyllt på själv med spekulativa tekniska detaljer kring hur flygplanet skulle kunna vara utformat. 

– Allt som sägs i videon är något personen bakom videon själv kommit på, vi gick aldrig in på några tekniska detaljer när vi kom på konceptet, säger Tony Holmsten. 

Hur känner du för att ditt koncept fått ett sådant genomslag nu?  

– Jag tycker att det är roligt att ett koncept som jag gjorde för 10–12 år sedan, som väldigt få ens har sett, blivit populärt nu! Det visar ändå att det var en kul idé som bara behövde marineras lite. Jag tycker att personen bakom videon gjort ett bra jobb med att ta idén ett steg till, det är en väldigt kul och välgjord video.

Läs mer: Världens mest kraftfulla laser – kan den lösa kärnavfallets 100 000 års-problem?

Exklusiva skisser

Tony Holmsten vill också passa på att bjuda Ny Tekniks läsare på ytterligare några skisser från arbetet med att rita jätteflygplanet. Teckningar som aldrig publicerats på nätet förut:

Här är en av Tony Holmstens skisser när han jobbade fram konceptbilden för det jättelika flygplanet. De här bilderna har aldrig förut publicerats online. Foto: Tony Holmsten

Här är några av Tony Holmstens skisser när han jobbade fram konceptbilden för det jättelika flygplanet. De här bilderna har aldrig förut publicerats online. Foto: Tony Holmsten

Simon Campanello

Mer om: Flygplan Dataspel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt