Fyra saker nästa regering måste förstå för en framgångsrik industri

2018-09-06 06:00  

Professor Mats Engwall på KTH listar fyra områden en svensk regering måste hantera.

På söndag är det val. Den kommande regeringen får många utmaningar på sitt bord. En framgångsrik industri är en av dem. Vi bad Mats Engwall, professor i industriell ekonomi på KTH, att ge exempel på områden som nästa regering behöver förstå och fokusera på. Digitalisering är en övergripande viktig nyckel.

1. Digitaliseringen och utbildningar

Digitalisering må vara ett brett begrepp. Men det går inte att underskatta behovet av det kompetensskifte som omställningen innebär, enligt Mats Engwall.

– Alla är eniga om att skiftet krävs. Men vi vet inte riktigt vad vi ska ha i stället. Vad ska till exempel vi på KTH ge för utbildningar i framtiden?

Det kan förstås handla om att låta studenterna lära sig att programmera och analysera stora datamängder. Men Mats Engwall lyfter främst fram behovet av grundläggande baskunskaper i en värld präglad av informationsöverskott.

– För att lära sig att skilja på fakta och ”fake news” kanske goda baskunskaper till och med blir ännu viktigare än i dag , säger han.

2. Etiken

Utvecklingen av artificiell intelligens går snabbt framåt och insamlingen av data blir allt mer omfattande. Autonoma vapen i form av till exempel drönare som kan ta beslut om att döda baserat på ansiktsigenkänning är i dag fullt möjligt. Mats Engwall lyfter därför behovet av en etisk diskussion kring ökad digitalisering.

– Tekniken kommer till exempel att kunna användas för att döda och ägandet av insamlad data är en fråga om integritet. Etikfrågorna blir därför allt viktigare och måste diskuteras, säger han.

3. En industri i ständig förändring

Begreppet industri är i dag så mycket mer än tillverkning av hårda produkter.

– Länge hade vi en nästan fånig fight om vi pratade om industri- eller tjänstesektor. De flesta företag levererar i dag både och. Men det finns fortfarande en tendens att tänka kring industrin i termer av gamla kategorier. Därför blir förståelsen för den moderna industrins förutsättningar allt viktigare, säger han.

Läs mer: Här är industrins råd till en ny regering

Han nämner Ericsson som ett exempel, ett företag som vi kanske gärna fortfarande tänker på som ett klassiskt industriföretag. Men deras största verksamhet i dag är det som kallas för ”global services”.

– Vilken bransch ska man sortera in det i egentligen? Branscher är kopplade till organisationer och föreningar formade under den industriella revolutionen. Gränserna har sedan dess förändrats och suddats ut, säger han.

4. Infrastruktur och samhällsservice

Sist men inte minst lyfter Mats Engwall fram behovet av fungerande infrastruktur och samhällsservice, ett sorts politikens grunduppdrag som behöver fungera i alla tider

– Sverige har ett starkt varumärke internationellt. Vi kan inte betala de högsta lönerna till ingenjörer eller forskare. Men vi är ett effektivt land med väl utbyggd välfärd och infrastuktur. Utan det hade vi haft svårt att konkurrera om kompetensen, säger han.

Mats Engwall

Gör: Professor i industriell ekonomi på KTH

Ålder: 56 år

Forskning: Mas Engwall bedriver forskning i samarbete med ett stort antal storföretag, bland annat Scania, Grontmij, IBM och Astrazeneca. Ett av de pågående forskningsprojekten heter Disruptive Innovation in Large Technical Systems som finansieras bland annat av Scania och Energimyndigheten.

Johan Kristensson

Mer om: KTH Industrin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt