Fynden visar vikingalivet på Birka

2016-08-03 06:00  

DE SVENSKA VÄRLDSARVEN. Birka på Björkö var en av Sveriges första städer. Utgrävningarna där har gett inblick i vikingarnas handelsnätverk och hur folk levde i Mälardalen för 1 300 år sedan.

Birka på Björkö var en viktig och lättförsvarad handelsplats under vikingatiden. Den anlades på 700-talet och beboddes bara till slutet av 900-talet. Platsen var antagligen vald för att den låg bekvämt till vid farlederna genom Mälaren.

Ungefär samtidigt byggdes en kungsgård, Hovgården, på Adelsö tvärs över fjärden. Där bodde kungen som styrde livet på Birka.

1993 blev de båda platserna sammantaget klassade som världsarv. På Adelsö finns bland annat ruiner efter ett senare luftslott som uppfördes av Magnus Ladulås på 1270-talet. Det finns också sju gravhögar och Adelsö Kyrka från 1100-talet.

Läs hela Teknikhistorias sommarserie De svenska världsarven här

På Björkö har 3 000 gravar hittats. När det var som störst kan samhället ha haft 700 till 1 000 invånare. Varför Birka övergavs vet man inte.

De första utgrävningarna på Björkö utfördes redan på 1680-talet. De fortsätter än idag, framför allt på den så kallade ”svarta jorden” där den ursprungliga bebyggelsen låg. Det har gett tusentals fynd, inte minst av avancerade system av bryggor och avspärrningar.

Niklas Dahlin

Mer om: Världsarv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt