Premium

Futuro-huset skulle lösa bostadsbristen

Det såg ut som ett ufo och var ursprungligen tänkt som en skidstuga. Men snart växte den finske arkitekten Matti Suuronens planer för Futuro-huset – det kunde ju faktiskt lösa bostadsbristen.

Publicerad

Det kunde ha varit ett rymdskepp från en galax långt, långt borta som landat i skogen utanför Turengi i finska Tavastland. Platsen väl vald för en rymdresenär, mitt i den folktomma finska urskogen, och tiden, teknikoptimismens och rymdkapplöpningarnas 1960-tal, helt på sin plats.

Det som stör bilden är de mycket jordnära skidorna och stavarna utanför den elliptiskt rundade stugknuten. Det var heller inget rymdskepp utan resultatet av en beställning på en skidstuga från den finske läkaren Jaako Hiidenkari. Den skulle vara enkel att placera varsomhelst, klara en lutning på 20 grader och snabbt kunna värmas upp.

Uppdraget gick till en av Hiidenkaris gamla skolkamrater, arkitekten Matti Suuronen, som började skissa utifrån ett kupoltak i glasfiberarmerad plats som han ritat till en spannmålssilo. Det första utkastet, en akrylplastkonstruktion som liknande silokupolen ställd på fyra stolpben, togs fram tillsammans med företaget Polykem.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera