Franska kärnkraften är mest flexibel i världen

2019-02-14 06:00  

I Frankrike används kärnkraften rutinmässigt på ett flexibelt sätt. Både genom långsamma justeringar för att matcha efterfrågan men också med snabba åtgärder för att reglera frekvensen i elnätet.

– Vi har inte sett några konsekvenser för säkerheten, säger Patrick Morilhat på energibolaget EDF.

Frankrike är det land i världen som har störst andel kärnkraft. Drygt 70 procent av elanvändningen kommer från kärnkraft. Energibolaget EDF, Electricité de France, driver 58 franska tryckvattenreaktorer.

Läs mer: Ett elnät i obalans tvingade Ringhals att stänga ner

Den höga andelen kärnkraft var orsaken till att EDF i början av 80-talet valde att förbättra möjligheten till flexibel drift.

Några tekniska justeringar behövde göras. Men nu anser EDF att bolaget har 35 års erfarenhet av flexibel drift med goda resultat.

– Primärkretsens tryck har varit stabilt och vi har bara sett små variationer i temperatur. Den största påverkan har varit i sekundärkretsen, bland annat på ventiler, där har vi sett en ökad användning av komponenter. Men det är en fråga om underhåll, inte säkerhet, säger Patrick Morilhat.

Mest flexibel kärnkraft i Frankrike

Han understryker dock att operatörerna måste utbildas eftersom den flexibla driften behöver övervakas noga. EDF har också utvecklat digitala hjälpmedel som ska vara till hjälp i kontrollrummet.

Enligt en Elforsk-rapport från 2011 är Frankrike det land i världen där kärnkraften är som mest flexibel. Effekten i de franska reaktorerna kontrolleras med styrstavar och tillskott av bor. Under de senaste 25 åren har EDF använt så kallade gråa styrstavar, som har en lägre förmåga att absorbera neutroner än vanliga styrstavar. De gråa styrstavarna gör det möjligt att på ett uthålligt sätt variera uteffekten under en längre tid.

Läs mer: Så kan kärnkraft reglera frekvensen

Den franska kärnkraften används till i stort sett all slags reglering, från små justeringar av uteffekten för snabb primärreglering till större justeringar för långsammare lastföljning.

Men alla kärnkraftverk drivs inte flexibelt samtidigt. Den franska stamnätsoperatören RTE, Réseau de transport d’électricité, avgör efter samråd med EDF vilka reaktorer som ska användas för lastföljning.

Nya kärnkraftverk måste bli mer flexibla

Patrick Morilhat berättar dock om ett försök där tio kärnkraftverk fick leverera baskraft medan de övriga drevs flexibelt.

– Vi märkte inte några problem, säger han.

Enligt Seppo Hänninen, forskare på VTT, testar flera europeiska länder flexibel drift i kärnkraftverk. Förutom i Frankrike används det även i Tyskland. Till skillnad mot Frankrike handlar det i Tyskland om att kompensera för en stor andel förnybar el.

Seppo Hänninen tror att kärnkraftverk måste bli mer flexibla i framtiden. De nya EU-reglerna kräver flexibilitet från kraftverk och gör inga undantag för nya kärnkraftverk.

Kärnkraft i Frankrike

Frankrike är det land i Europa som har överlägset flest kärnkraftverk i drift, 58 stycken.

De drivs av det i huvudsak statligt ägda EDF, Électricité de France.

Frankrikes president Emmanuel Macron har meddelat att landet ska avveckla 14 reaktorer till 2035, och öka andelen sol- och vindenergi.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt