Frankrike satsar på vätgas – ser kärnkraft som en fördel

2020-09-11 13:32  

Sju miljarder euro, drygt 70 miljarder kronor, investerar Frankrike i vätgasproduktion. Landets elmix, med drygt 70 procent kärnkraft, lyfts fram som en tillgång för att vätgasen får låga koldioxidutsläpp.

Den franska regeringen planerar att bygga upp en inhemsk vätgasproduktion med elektrolysörer om 6,5 GW till 2030.

Men medan andra länder siktar på att producera grön vätgas från förnybara energikällor talar de franska regeringsföreträdarna om ”koldioxidfri vätgas.”

”Med tanke på de låga koldioxidutsläppen från Frankrikes elmix har landet fördelar för att producera koldioxidfri vätgas”, skriver regeringen i sin nya vätgasstrategi.

För att spjälka vatten till vätgas och syre i elektrolysörer krävs stora mängder el. I dag kommer drygt 70 procent av Frankrikes elproduktion från kärnkraft. Enligt flera medier innebär den franska satsningen på vätgas därför att det är kärnkraft som ska driva elektrolysörerna. Men i sin vätgasstrategi nämner regeringen inte kärnkraften specifikt.

”Förvånande franskt drag”

Den franska ekonomiministern Bruno Le Maire har tidigare flera gånger påpekat att det är bättre att producera vätgas från kärnkraft än att tillverka den i soliga afrikanska länder och transportera den till Frankrike.

– Koldioxidavtrycket skulle inte bli särskilt bra, sa han till BFMTV, enligt tidningen Politico.

Uttalandet gjordes strax efter att Tyskland hade meddelat sin ambitiösa plan för att bygga upp vätgasproduktion med elektrolysörer om totalt 5 GW till 2030. Tyskland har dock inlett ett samarbete med Marocko för att solel ska kunna driva tillverkningen.

Tidningen Politico konstaterar att det är ett förvånande franskt drag att använda kärnkraft för att framställa vätgas med tanke på president Macrons kampanjlöfte om att dra ned kärnkraftens andel av elproduktionen till hälften. I tidningen La Croix spekuleras på debattplats om vätgasstrategin är ett sätt att öka argumenten för att underhålla kärnkraftsflottan.

Också Sverige har en strategi på gång

Vätgas är en energibärare som ses som mycket lovande i omställningen till förnybara energisystem. Genom att använda förnybar el för att framställa vätgas kan energi lagras till ett senare tillfälle. När energi behövs kan vätgasen driva en bränslecell och då omvandlas till el.

EU-kommissionen har nyligen tagit fram en strategi för grön vätgas och hoppas få igång en storskalig utbyggnad till 2050. Bland annat ska det göras genom att skapa en europeisk vätgasallians, likt den som redan har bildats för batterier i European Battery Alliance.

Även i Sverige pågår arbete inom regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige för att ta fram en strategi för grön vätgas. Målsättningen är att den ska presenteras för regeringen under våren 2021.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt