Framtidens ”nålpiller” kan ersätta dagens insulinspruta

2019-02-11 12:00  

En kapsel med en nål i kan i framtiden göra att diabetiker slipper att ta insulin med en spruta. Bakom innovationen finns bland andra en svensk forskare.

Det finns många läkemedel där den som är sjuk behöver injiceras med hjälp av en spruta, som insulin, vaccin och blodförtunnande medel. Men så behöver det kanske inte vara i framtiden.

För fem år sedan testade en forskargrupp vid MIT en kapsel med många små nålar, som injicerade läkemedel i tunntarmen. Nu har forskargruppen vidareutvecklat tekniken med hjälp av Niclas Roxhed, docent i mikro- och nanosystem för medicintekniska tillämpningar på KTH.

Den här gången har det sväljbara pillret bara en ”nål” och läkemedlet injiceras via magsäcken.

Läs mer: Fem teknikskiften som kan förändra all tillverkning

– Nålen är mitt främsta bidrag till projektet. Vi har gjort en millimeterstor och väldigt vass nål av läkemedlet, insulin, genom att sintra det i pulverform under högt tryck och värme, berättar Niclas Roxhed för Ny Teknik.

Därför hamnar pillret alltid rätt

Pillret kan sväljas som en vanlig tablett. Den består av en stålkärna och ett hölje av plast som kan brytas ner i kroppen. Inuti kapseln finns en liten sockerbit, en stålfjäder och i anslutning till fjädern finns läkemedlet, format som en nål.

Det tar bara några sekunder för pillret att hamna i magsäcken. Tack vare sin speciella form, med en asymmetrisk tyngdpunkt, kommer den alltid att hamna mot magsäcksväggen. Sedan sätter en kedjereaktion igång.

Läs mer: Fjärrstyrning av läkemedel möjlig med ny teknik

Den fuktiga miljön i magsäcken löser upp den lilla sockerbiten i pillret, vars roll har varit att blockera stålfjädern. När fjädern skjuts av, firas nålen av mot magsäcksväggen och slemhinnelagret, så läkemedlet injiceras och tas upp av kroppen på en eller några timmar.

Pillret har än så länge bara testats på grisar, men den ska vara helt smärtfri eftersom magsäcken saknar känselnerver. Stålkärnan och stålfjädern ska komma ut på naturlig väg.

Funkar för läkemedel med små doser

– Jag ser en potential för den här tekniken inom vaccin, cancerläkemedel och alla moderna former av läkemedel, men vi är begränsade till läkemedel med små doser eftersom tabletterna ska sväljas. Den är inte heller tänkt för mediciner som ska ut direkt i blodet, säger Niclas Roxhed.

Läs mer: Cellink vill skriva ut mänskliga reservdelar

Även om säkerheten med tekniken har studerats är den fortfarande föremål för mycket diskussion, säger Niclas Roxhed.

– En av våra forskningsledare är gastroenterolog och det är ett område där man ofta använder nålar, så det finns ganska gott om data om att ett sådant förfarande är säkert. Dock används de inte där på en och samma patient på daglig basis.

Kliniska studier behövs

Niclas Roxhed menar ändå att metoden ska vara säkert. Att nålen skulle sticka hål på samma ställe i magsäcken varje gång bedömer han vara osannolikt. Dessutom är nålen bara några hundra mikrometer bred.

Utmaningen framöver blir att säkerställa att metoden verkligen är säker för människor att använda varje dag och att läkemedlet alltid trycks ut på rätt sätt, enligt Niclas Roxhed. Här behövs kliniska studier. En möjlig lansering på marknaden ligger därför åtminstone några år framåt i tiden.

Niclas Roxhed tror att en tablett kan få fler att ta sina rekommenderade läkemedel. I dag är det många som inte gör det för att de känner obehag eller besvär av sprutor.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science.

Se video här:

Ania Obminska

Mer om: MIT KTH

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt