Omkring 1 000 ladboxar hos villaägare ska börja reglera frekvensen i elnätet. Foto: Tibber
Foto: Denisbin/TT
Foto: Boliden, Vattenfall
Bahnhofs datacenter Thule hjälper till att justera frekvensen i stamnätet med hjälp av sitt ups-system. Foto: Bahnhof
Vattenfalls anläggning vid Pen y Cymoedd i Wales bistår med snabb frekvensreglering till elnätet. Här syns battericontainrar, samt strömriktare och en extra transformator.Foto: Steve Pope Foto: Vattenfall
Regleringen av frekvensen i elnätet har länge varit något som i Sverige främst sköttes av vattenkraften. Men nu börjar flera olika typer av aktörer delta. Här är nio artiklar om frekvensreglering.
Kryptogruvan håller frekvensen i elnätet på rätt nivå
115 000 datorer i Bodens gamla helikopterhangar bryter kryptovalutan ether. Men de hjälper också till att hålla frekvensen i elnätet på rätt nivå.
Flera knutar i elnäten kan lösas av batterier. Flaskhalsar, störningar från solceller och minskad svängmassa är några. Knäckfrågan är att nå lönsamhet.
För att minska problemet med minskande svängmassa i elsystemet har Svenska kraftnät infört en ny snabb stödtjänst, FFR. Kravet är att effekt ska kunna tankas in på elnätet på 0,7–1,3 sekunder.
Fortum är en av aktörerna som levererar den nya tjänsten. Vid sitt vattenkraftverk Forshuvud utanför Borlänge har företaget byggt en ny batteripark, främst för att minska slitaget på vattenkraftverket vid frekvensregleringen.
Bahnhofs datacenter Thule hjälper till att justera frekvensen i stamnätet med hjälp av sitt ups-system. Foto: Bahnhof
Här håller serverhallen frekvensen på rätt nivå
Som första datacenter i Sverige ska Bahnhofs serverhall Thule i Stockholm på kommersiell basis hjälpa till att reglera frekvensen i stamnätet. När elsystemet behöver mer effekt ska hallen minska sitt uttag från elnätet.
Teslabatterierna räddade elnätet vid jätteavbrottet
Jätteparken med litiumjonbatterier som Tesla levererade till Australien på mindre än 100 dagar har fått stor uppmärksamhet. Nu har den klarat att hålla stabiliteten i delstatens elnät under ö-drift.
Köpcentrumet ska frekvensreglera elnätet – ”Ska inte påverka kunderna”
Köpcentrumet utanför Helsingborg blir ett virtuellt kraftverk. Samstyrning av ventilationsfläktar, kylmaskiner och ett batteri ska stötta elnätet i södra Sverige.
Vattenfalls anläggning vid Pen y Cymoedd i Wales bistår med snabb frekvensreglering till elnätet. Här syns battericontainrar, samt strömriktare och en extra transformator.Foto: Steve Pope Foto: Vattenfall
Vattenfall: ”Batterier i elnätet är framtiden”
Vattenfalls energilager i Wales levererar sekundsnabb frekvensreglering med hjälp av batterier till det brittiska stamnätet. ”Det är ett jättestort experiment, men det ser väldigt lyckosamt ut”, säger Jonas Persson på Vattenfall.
Det finns flera typer av tjänster för att reglera frekvensen i elsystemet. De här kallas för frekvenshållningstjänster (som tidigare kallades för primär frekvensreglering):
FCR-N är frekvensreglering för normaldrift. Aktiveras när frekvensen är mellan 49,9 och 50,1 Hz.
FCR-D är frekvensreglering vid störning. Aktiveras när frekvensen går under 49,9 Hz.
FFR är en ny tjänst som aktiveras antingen vid 49,7 Hz, 49,6 Hz eller 49,5 Hz. Aktören väljer själv något av alternativen för sitt bud. Ju lägre frekvensen är, desto snabbare måste resursen aktiveras.
Principen för våra regler är enkel:
visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad
personal.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.