Framtidens elnät – nya aktörer håller takten i elnätet

2021-01-12 06:00  

Regleringen av frekvensen i elnätet har länge varit något som i Sverige främst sköttes av vattenkraften. Men nu börjar flera olika typer av aktörer delta. Här är nio artiklar om frekvensreglering.

 

Kryptogruvan håller frekvensen i elnätet på rätt nivå

115 000 datorer i Bodens gamla helikopterhangar bryter kryptovalutan ether. Men de hjälper också till att hålla frekvensen i elnätet på rätt nivå.

Här är artikeln om datacentret som Hive Blockchain driver.

Foto: Gravitricity

”Gruvschakt” får 25-tonsvikter – blir energilager

I Skottland byggs en prototyp för ett energilager som i slutänden är tänkt att användas i gamla gruvschakt.

Prototypen utanför Edinburgh omfattar 250 kW och består av en rejäl klockvikt som hänger i ett schakt.

Bolaget bakom satsningen räknar med att kunna leverera uteffekt mycket snabbt och därmed bli en attraktiv lösning för frekvensreglering.

Läs här om företaget Gravitricitys lösning.

Tre problem som batterier i elnätet löser

Flera knutar i elnäten kan lösas av batterier. Flaskhalsar, störningar från solceller och minskad svängmassa är några. Knäckfrågan är att nå lönsamhet.

För att minska problemet med minskande svängmassa i elsystemet har Svenska kraftnät infört en ny snabb stödtjänst, FFR. Kravet är att effekt ska kunna tankas in på elnätet på 0,7–1,3 sekunder.

Fortum är en av aktörerna som levererar den nya tjänsten. Vid sitt vattenkraftverk Forshuvud utanför Borlänge har företaget byggt en ny batteripark, främst för att minska slitaget på vattenkraftverket vid frekvensregleringen.

Här berättar Fortum hur den nya anläggningen har fungerat.

Bahnhofs datacenter Thule hjälper till att justera frekvensen i stamnätet med hjälp av sitt ups-system. Foto: Bahnhof
 

Här håller serverhallen frekvensen på rätt nivå

Som första datacenter i Sverige ska Bahnhofs serverhall Thule i Stockholm på kommersiell basis hjälpa till att reglera frekvensen i stamnätet. När elsystemet behöver mer effekt ska hallen minska sitt uttag från elnätet.

Läs mer om Bahnhof här.

Foto: Denisbin/TT

Teslabatterierna räddade elnätet vid jätteavbrottet

Jätteparken med litiumjonbatterier som Tesla levererade till Australien på mindre än 100 dagar har fått stor uppmärksamhet. Nu har den klarat att hålla stabiliteten i delstatens elnät under ö-drift.

Läs om Hornsdale Power Reserve här.

Omkring 1 000 ladboxar hos villaägare ska börja reglera frekvensen i elnätet. Foto: Tibber

Tusen hemmaladdare sköter frekvensen i elnätet

Elbilsladdare hos omkring 1 000 privata hushåll ska användas för att reglera frekvensen i elnätet. Men elkunderna vet inte om det.

I den här artikeln berättar svensknorska företaget Tibber om hur frekvensregleringen går till.

Foto: Boliden, Vattenfall

Flera bolag ska tjäna pengar på samma batteri

På ett smältverk i Landskrona ska ett nytt energilager hjälpa till att kapa effekttoppar. Men batteriet ska också stärka elnätet på flera sätt.

Läs om Bergsöe smältverk här.

Foto: Väla

Köpcentrumet ska frekvensreglera elnätet – ”Ska inte påverka kunderna”

Köpcentrumet utanför Helsingborg blir ett virtuellt kraftverk. Samstyrning av ventilationsfläktar, kylmaskiner och ett batteri ska stötta elnätet i södra Sverige.

Här är artikeln om energilösningen som testas i Väla centrum.

Vattenfalls anläggning vid Pen y Cymoedd i Wales bistår med snabb frekvensreglering till elnätet. Här syns battericontainrar, samt strömriktare och en extra transformator.Foto: Steve Pope Foto: Vattenfall

Vattenfall: ”Batterier i elnätet är framtiden”

Vattenfalls energilager i Wales levererar sekundsnabb frekvensreglering med hjälp av batterier till det brittiska stamnätet. ”Det är ett jättestort experiment, men det ser väldigt lyckosamt ut”, säger Jonas Persson på Vattenfall.

Läs mer här om energilagret i Wales.

Fakta: Frekvensreglering

Det finns flera typer av tjänster för att reglera frekvensen i elsystemet. De här kallas för frekvenshållningstjänster (som tidigare kallades för primär frekvensreglering):

FCR-N är frekvensreglering för normaldrift. Aktiveras när frekvensen är mellan 49,9 och 50,1 Hz.

FCR-D är frekvensreglering vid störning. Aktiveras när frekvensen går under 49,9 Hz.

FFR är en ny tjänst som aktiveras antingen vid 49,7 Hz, 49,6 Hz eller 49,5 Hz. Aktören väljer själv något av alternativen för sitt bud. Ju lägre frekvensen är, desto snabbare måste resursen aktiveras.

 

Linda Nohrstedt

Mer om: Frekvens Elnätet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt