Fossilfria hörlurarna är gjorda av svamp och jäst

2019-08-26 06:00  

Konsumentelektronik måste inte bestå av oljebaserad plast. Forskare har använt sig av svamp och jäst för att tillverka ett par fossilfria hörlurar.

I stort sett all musik vi lyssnar på går via oljebaserad plast. Men måste det vara så? Forskare vid det finska forskningsinstitutet VTT visar att det finns mer hållbara alternativ.

Tillsammans med formgivare från design- och innovationsbyrån Aivan kunde de tidigare i år presentera en första version av konceptet: ett par hörlurar gjorda helt i mikrobiellt tillverkade biomaterial. Men kruxet var att lurarna inte innehöll någon elektronik. De fick i stället visa på potentialen på sikt.

Läs mer: Audiodo vill anpassa musiken till din hörsel

Nu arbetar forskarna med en uppdaterad variant av lurarna, som också ska funka att lyssna med. Dessa presenteras under Helsinki Design Week i september.

– Vi har letat efter sätt att visa hur vi kan använda bioteknik för att ersätta fossilbaserade material. Att tillverka ett par lurar är en trevlig idé eftersom det är en nutida, personlig livsstilsprodukt som också innehåller flera olika slags material, berättar materialforskaren Géza Szilvay som arbetat med projektet på VTT.

Mjölksyra bakom hårdplasten

Lurarnas huvuddel består av 3d-utskriven, biologiskt nedbrytbar men tålig hård PLA-plast framtagen ur mjölksyra från jäst.

– Vi skulle också kunna tillverka hård bioplast genom att konvertera olika avfallsfraktioner på mikrobiell väg till mjölksyra, berättar Géza Szilvay.

Stoppningen är gjord av ett skummande protein från svamp förstärkt med cellulosa, för att få fram ett mjukt och elastiskt material. Det läderliknande materialet som omger stoppningen är gjort av labbodlade svampceller.

– Människan har gjort läderliknande material av svamp redan för tusentals år sedan, men på något sätt tappade vi den kunskapen längs vägen. Med bioteknikens hjälp har vi plockat upp den igen och nu kan vi också skala upp tillverkningen, säger Géza Szilvay.

Membran av biosyntetiskt spindelsilke

För att tillverka membranet i lurarna har forskarna använt spunnet biosyntetiskt spindelsilke, framställt av mikrober i bioreaktorer. Metoden är dyr och därför inte kommersiellt gångbar ännu, men flera företag arbetar för att kommersialisera tekniken. VTT hoppas också kunna bidra till att driva ner kostnaden med den egna forskningen.

Géza Szilvay tror att det blir svårt att helt ersätta den plast som används i kommersiell produktion i dag eftersom materialen har så olika egenskaper och tillämpningar. Men i många fall är fossilfria biomaterial tillräckligt bra och kan vara ett sätt att minska vårt koldioxidavtryck.

– Det största hindret är att vi saknar kommersiella tillverkare av mikrobiella biomaterial i dag. En orsak till det är att tillverkningsmetoderna skiljer sig så mycket åt från de etablerade, säger Géza Szilvay.

Läs mer: Plagget som låter dig vara en miljövän – efter döden

Forskningsprojektet har fått namnet Korvaa. Direkt översatt betyder det ”att ersätta”, men anspelar passande nog också på det finska ordet för öra, ”korva”.

Så tillverkades den första versionen av lurarna:

Det här består Korvaa av

I lurarna "Korvaa" har läder och fossilbaserade material ersatts med fossilfria, biologiskt nedbrytbara material framtagna i labbmiljö:

1. Hårdplasten: Är PLA-plast gjord av mjölksyra från jäst.

2. Membranet: Är gjort av elektrospunnet biosyntetiskt spindelsilke, framställt av mikrober i bioreaktorer.

3. Stoppningen: Består av ett skummande protein, hydrophobin, från en svamp, förstärkt med cellulosa framtaget i labbet med hjälp av ett enzym.

4. Stoppningsöverdraget: För att få till det läderlika materialet har forskarna använt en svamp som kallas Phanerochaete chrysosporium.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt