Först i världen: Sågverket ökar takten med skiktröntgen

2018-06-18 06:00  

Sävar sågverk utanför Umeå har byggt Sveriges modernaste såglinje, med höghastighetsbandsågar och en skiktröntgen som skannar stockar i hastigheter upp till 180 meter per minut.

– Om vanliga sågverk kör folkrace, så håller vi Formel 1-klass, säger sågverkschefen Stig Grundberg.

Det doftar färskt trä mellan de höga travarna av virke och de enorma högarna med flis och spån. Timmertruckar och flisbilar trängs med byggkranar och grävmaskiner, för här pågår en mängd byggnadsarbeten parallellt med den ordinarie produktionen.

– Det har krävts en djävulsk massa planering för det här. Vi har inte råd att stå stilla under installationerna, säger sågverkschefen Stig Grundberg.

Bland annat bygger man en ny virkestork som ska kunna ta uppemot 100 000 kubikmeter nysågade trävaror. Man installerar också en ny så kallad ströläggare, en anläggning som sorterar och paketerar virket med träribbor (strön) mellan de olika lagren.

Läs mer: Så blir sågverket digitalt

Detta behövs eftersom sågverket byter sin gamla såglinje från 1970-talet, mot nya höghastighetsbandsågar som väntas öka årsproduktionen kraftigt. Maximal matningshastiget med de nya sågarna ligger på 180 meter stock per minut, och de har provkörts i bandhastigheter över 100 meter per sekund.

– Standard är att man kör kanske 45 till 60 meter per sekund. Men en fördel med höghastighetssågar är att om du får egensvängningar i materialet, kan du gå upp i hastighet och hitta ett stabilt läge. De nya sågarna är dessutom stabilare maskiner med större såghjul, och då kan du gå ner i bandtjocklek så att mindre trä går bort i spån, säger Stig Grundberg.

I dag använder man sågband som är strax under tre millimeter tjocka. Målet är att sänka tjockleken till närmare två millimeter, vilket kanske inte låter som en särskilt stor förändring.

– Men i dag tar vi in ungefär en halv miljon kubikmeter timmer per år, och det kommer att öka till bortåt en miljon kubik. Med sådana volymer blir det effekt även av små effektiviseringar, säger Stig Grundberg.

Läs mer: Deras sågverk röntgar 180 meter stock i minuten

I sin helhet väntas den nya såglinjen öka utbytet, det vill säga den andel av timret som blir till bräder och plank, från 52 till 54 procent. Två procent av en miljon kubikmeter blir ju 20 000 kubikmeter, och som jämförelse lastar en timmertradare ungefär 40 kubik.

– Så den där minskningen i bandtjocklek spar en massa spån över tid, säger Stig Grundberg.

Den nya såglinjen är även speciell när det gäller förhållandet mellan bandsågarna och de så kallade reducerarna. Dessa fräser timrets rundade sidor så att stockarna omvandlas till fyrkantiga block, och positionerar dem så att sågarna kan ta ut maximal volym sågade trävaror ur dem.

– Normalt kör man reducerare-bandsåg-reducerare-bandsåg, och justerar stockarnas position mellan sågarna. Det innebär att du måste hålla ganska långa luckor mellan stockarna. Nu kör vi reducerare-reducerare-bandsågsgrupp, vilket gör att man kan ändra tjockleken på bräderna redan i reducerarna och ligga fast med bandsågarna, förklarar Stig Grundberg.

Läs mer: Professorns optimala algoritm: Så sågar du ett krokigt träd

Men det kanske mest anmärkningsvärda med verksamhetens modernisering är att Sävar såg blivit världens första sågverk som använder en datortomograf i såglinjen. Stockarna skiktröntgas på sin väg in i maskineriet, och ”skivas upp” i tvärsnittsbilder med någon centimeters mellanrum utmed hela sin längd.

Utifrån vad skanningen visar positioneras timret automatiskt på ett sådant sätt, att den enskilda stockens kvalitetsegenskaper kan utnyttjas optimalt.

– Vi ser var det finns kvistar och märg, vi ser gränsen mellan kärnved och splintved, och så vidare. Det handlar om kvalitetsstyrning helt enkelt, man får mycket högre precision i hanteringen och kan ta ut rätt virke till rätt produkter, säger Stig Grundberg.

Många års forskningsarbete ligger bakom den industriella datortomografen, kallad CT-Log. Det började på 80-talet när den italienska ingenjören Federico Giudiceandrea, medgrundare till maskintillverkaren Microtec, började utveckla industridatorer åt sågverk och fruktodlingar hemma i Sydtyrolen.

Han fascinerades av de röntgenapparater som användes i sjukvården, och ansåg att samma teknik borde kunna fungera i träindustrin där man – precis som en kirurg – vill ha så mycket information som möjligt innan man lägger sina snitt.

Läs mer: Mer plank med lutande klinga

Federico Giudiceandrea läste en avhandling av Stig Grundberg, som i sin forskning vid Luleå tekniska universitet CT-skannat en timmerstock med hjälp av medicinsk röntgenutrustning. Skanningen hade fungerat men tagit över två timmar i anspråk, vilket naturligtvis är ohållbart i industriell verksamhet.

Med hjälp av den ryske matematikern Alexander Katsevich lyckades Giudiceandrea utveckla ett sensorsystem som samlar in bildinformationen medan stocken åker förbi i hög hastighet. Till skillnad från ”vanlig” CT-skanning, där sensorerna sitter i en rad, har CT-Logen ett system med 48 sensorrader. Därmed kan den röntga 180 meter stock per minut, vilket alltså matchar de nya höghastighetsbandsågarnas maximala matningshastighet.

– Även om vi använder CT-Logen direkt i såglinjen så är det egentligen enklare att använda den i timmersorteringen, så jag tror det är där de stora investeringarna kommer att göras. Men den kommer helt säkert att dyka upp på fler sågverk framöver, sammanfattar Stig Grundberg.

Sävar såg

Sävar såg producerar idag cirka 210 000 kubikmeter sågad trävara per år. Som biprodukter även flis till massaindustrin (cirka 150 000 kubikmeter per år), samt spån och bark till energisektorn.

Den pågående investeringen (totalt cirka 200 miljoner kronor) väntas öka årsproduktionen till cirka 300 000 kubikmeter sågad trävara om 1,5 år. Längre fram väntas man närma sig 500 000 kubikmeter sågad vara.

Anläggningen ägs av Norra Skogsägarna, en ekonomisk förening med 17 000 norrländska skogsägare som medlemmar, vilka har ett samlat skogsinnehav på över en miljon hektar.

CT-Logens utveckling

2007 tilldelades Stig Grundberg, tillsammans med forskarkollegerna Anders Grönlund och Johan Oja, den europeiska skogsindustrins pris European Innovation Award for Forestry, Wood Technology and Wood Products för sitt arbete med att ta fram en röntgenstyrd process för måttvärdering av stockar i sågverkshanteringen.

2016 fick Federico Giudiceandrea och Alexander Katsevich motta Marcus Wallenbergpriset för utvecklandet av CT-Logen. I motiveringen står bland annat att ”innovationen markerar början på en ny era för sågverksindustrin”.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt