Forskarnas nya grafenfilm skördar solenergi

2019-03-26 06:01  
Grafenfilmen. Foto: Siwinburne University of Technology

Forskare från Australien har utvecklat en ultratunn grafenbaserad film som har stor potential för att absorbera solenergi. ”En ny klass av material” kallar de sin upptäckt.

Filmen har tillverkats av bland annat grafenoxid och är 90 nanometer tjock, vilket ungefär motsvarar en tusendel av ett hårstrå. När den utsätts för vanligt solljus kan den snabbt värmas upp till 160 grader.

Forskarna kallar sina resultat för ”en ny klass av optiska material” och bedömer att materialet har stora möjligheter att finjusteras för flera ändamål, till exempel för att skörda solvärme, avsalta havsvatten eller för användning i olika optiska instrument.

– Den fysikaliska effekten som orsakar den här fantastiska absorptionen i ett så tunt lager är generell. Därmed öppnar sig många spännande möjliga applikationer, säger Bjorn Sturmberg vid Australian National University, i ett pressmeddelande.

En liten prototyp, 2,5 gånger 5 centimeter, har tagits fram för att visa att grafenfilmen fungerar. Forskarna föreslår också en skalbar tillverkningsstrategi som ska göra det möjligt att producera filmen till en låg kostnad.

– Tillverkning på ett böjligt substrat med robusthet från grafen gör filmen lämplig för industriell användning, säger Keng-Te Lin, en av forskarna, i pressmeddelandet.

Fynden har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Photonics. Forskarna bakom artikeln kommer från Swinburne University of Technology, Sydneyuniversitetet och The Australian National University.

Linda Nohrstedt

Mer om: Grafen Solenergi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt