Forskarnas labbodlade kött börjar likna en stek (men bara nästan)

2021-03-04 14:46  
Forskare vid Tokyos universitet har utvecklar labbodlat kött som börjar likna stek.  Foto: Institute of Industrial Science, the University of Tokyo 

Allt fler forskare och företag har börjat intressera sig för labbodlat kött. Men det är svårt att få till en produkt som liknar det kött vi är vana vid. Forskare kan ha hittat ett möjligt sätt. 

Labbodlat kött ses som ett möjligt alternativ till dagens köttproduktion, som kräver mycket landyta, vatten, djurhållning och slakt. Men mycket arbete återstår innan tekniken verkligen kan konkurrera med konventionellt kött. Ingen producerar ännu odlat kött i någon större skala, och tillverkningen är dyr.  

Forskare vid Tokyos universitet tycks ha tagit ett viktigt steg på vägen. Utgångspunkten har varit tekniker som utvecklats inom regenerativ medicin och att ta myoblast (ett förstadium till muskelceller) från kommersiellt nötkött. De har då lyckats odla fram millimeterstora köttbitar som ska likna en konventionell stek, sett till både konsistens och tuggmotstånd. 

– Vår metod banar väg för vidareutveckling av större portioner realistiskt odlat kött som kan komplettera eller ersätta djurkällor. Det är dock lång väg kvar tills man inte längre kan skilja på labbodlat kött och den äkta varan, och tills man har överkommit de hinder som konsumenternas acceptans och kulturell känslighet innebär, säger forskaren Shoji Takeuchi, medförfattare till studien. 

Studien ”Formation of contractile 3D bovine muscle tissue for construction of millimetre-thick cultured steak” har publicerats i Science of Food.

Läs fler artiklar om köttalternativ nedan.

Mosa Meat presenterade sin första labbodlade burgare 2013. Mark Post är forskningschef på bolaget. Foto: Mosa Meat

”Ett protein kostar en miljon euro per gram” 

Med stamceller från djur går det att odla kött i bioreaktorer. Inga djur behöver då slaktas. Först i världen var nederländska Mosa Meat, som nu kämpar för att få ned kostnaden. 

– Ett av de protein som vi använder väldigt lite av kostar 1 miljon euro per gram på marknaden för närvarande. Det är inte särskilt komplext, men läkemedelsklassat. Om du får ner priset till några euro per gram kan priset på en burgare minska från en kvarts miljon euro till 250 euro, berättar Mark Post.

Läs vår intervju med Mark Post här.

2013 presenterade professor Mark Post och hans forskarlag vid nederländska Maastricht-universitetet världens första hamburgare av odlat kött. Foto: ED/CE/Cultured Beef Website

Då når det odlade köttet din tallrik 

Kött framställt helt utan slakt ska snart finnas på marknaden, lovar flera företag. Men tekniken är fortfarande svår, dyr och resurskrävande. Kan det odlade köttet verkligen bli den räddare i nöden som många hoppas på? 

Skeptikerna ser en risk för en teknik som utlovar guld och gröna skogar, men som egentligen inte löser någonting.

Här kan du läsa mer om utmaningarna med odlat kött.

Impossible Burger är en köttliknande köttfri burgare. Foto: Impossible Foods/Pressbilder

Nu tar köttliknande alternativen fart

Glöm de klassiska grönsaksbiffarna. Vegetariska alternativ som ser ut som kött, smakar som kött och har en köttlik konsistens är på väg att bli en mångmiljardindustri. 

– Att det är en trend att vilja äta alternativ till kött är tydligt, det är bara att se på den senaste tidens lanseringar och Beyond Meats börsintroduktion i USA. Det blev den största öppningsdagen för en nyintroduktion med en omfattning på minst 200 miljoner dollar sedan 2000, säger Mikael Furu på managementkonsultfirman Macklean, som ägs av LRF men verkar oberoende.

Läs mer om de växtbaserade köttliknande alternativen här.

Ania Obminska

Mer om: Kött Odlat kött

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt