Forskare vill stoppa epilepsianfall med nytt sorts implantat

2018-08-30 09:43  

Ett nytt sorts hjärnimplantat skulle kunna stoppa epilepsianfall i framtiden. Svensk expert: ”Stort behov av den här typen av nya lösningar.”

(Artikeln är uppdaterad)

I försök på möss ska det nya hjärnimplantatet på ett framgångsrikt sätt ha känt av och stoppat epileptiska anfall, vilka uppstår på grund av överaktiva nervceller.

Anna Edelvik, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhusets epilepsiteam, berättar att en tredjedel av alla patienter med epilepsi trots läkemedelsbehandling inte blir anfallsfria. Den nya tekniken skulle kunna bli ett möjligt framtida komplement, framför allt för patienter med svårbehandlad epilepsi, säger hon.

– Det finns ett stort behov av att komma med den här typen av nya lösningar och vi är nog bara i början av den utvecklingen. En svårighet är dock att identifiera var anfallen startar. Om vi liknar hjärnan vid ett stort jordklot kan ett anfall uppstå i en region, ett land eller en hel världsdel. Man måste veta var för att avgöra var implantatet ska ligga.

Läs mer: Svenskutvecklad metod kan ge nya svar om alzheimer

Det nya implantatet, utvecklat av forskare vid bland annat universitetet i Cambridge, är gjort i ett flexibelt, organiskt material. Den har en liten jonpump och elektroder som övervakar hjärnans aktivitet.

När elektroderna känner av ett anfall aktiveras jonpumpen och ett elektriskt fält skapas. Då förs också läkemedlet ut, en signalsubstans som fungerar som en broms. Styrkan i det elektriska fältet avgör hur mycket av denna substans som förs ut.

”Förutom att kunna kontrollera exakt när och hur mycket läkemedel som levereras är det som är speciellt med detta tillvägagångssätt att läkemedlet kommer ut ur enheten utan något lösningsmedel. Detta förhindrar skador på omgivande vävnad och låter läkemedlet interagera med cellerna direkt utanför”, säger Christopher Proctor, en av forskarna bakom studien som har publicerats i Science Advances, i ett uttalande.

I ett nästa steg vill forskarna bakom studien undersöka de långsiktiga effekterna av implantatet på möss. En godkänd behandling för människor kommer sannolikt att dröja flera år.

Forskargruppen tror att tekniken kan bli tillämpbar även för personer med Parkinsons sjukdom eller hjärntumör.

Överaktiva hjärnceller bakom epilepsi

Minst 60 000 personer i Sverige beräknas ha epilepsi.

Den som har epilepsi har vissa hjärnceller som är överaktiva. När hjärnan förlorar kontrollen över denna överaktivitet kan ett epileptiskt anfall uppstå. För somliga kommer anfallet ett fåtal gånger under livet, för andra varje dag. Oftast varar de från några sekunder upp till några minuter.

Ett anfall kan innebära att drabbas av kramper, ryckningar i armar och ben eller i allvarligare fall förlorar medvetandet.

Det vanligaste sättet att behandla epilepsi är läkemedel, som förebygger och minskar risken för anfall. En etablerad metod vid terapiresistent epilepsi är vagusnervstimulering, vilket innebär att en pacemakerliknande dosa opereras in under nyckelbenet. Denna sänder signaler via vagusnerven till hjärnan, och kan på sätt förhindra anfall.

Källa: 1177 Vårdguiden och Svenska Epilepsiförbundet

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt