Forskare kan ha upptäckt en dold supervulkan

2022-01-20 07:00  

Forskarna tror att sex vulkaner i ökedjan Aleuterna är sammankopplade. Och mellan dem kan en supervulkan ligga dold.

Av jordens 1 350 potentiellt aktiva vulkaner har cirka 500 haft utbrott inom historisk tid. En stor andel ligger i den så kallade Eldringen, det stråk av vulkanisk aktivitet som omgärdar Stilla havet. Ett exempel är den undervattensvulkan sex mil norr om Tonga som levererade ett stort utbrott den 15 januari.

Vulkanrik ökedja

Den 4 000 mil långa Eldringen går från Nya Zeeland via Indonesien och längs Asiens kust – för att sedan följa den amerikanska västkusten hela vägen ner till Chile. Där sträckningen korsar över mellan kontinenterna har den gett upphov till Aleuterna, en utstickare bestående av fler än 200 öar som skiljer Berings hav från Stilla havet.

44 av öarna är vulkaner, och enligt en ny studie kan en grupp av dem i själva verket kan utgöra en del av en gammal supervulkan. Det rapporterar Interesting Engineering.

Läs mer: Ett av världens största vulkanutbrott – och vi höll på att missa det

Kopplade till samma magmakammare

Forskarna vid American Geophysical Union tror att sex vulkaner är sammankopplade till samma magmakammare, och att de utgör kanten på en kaldera – den skålform som blir kvar efter superutbrott.

Vid kartläggningar av havsbottnen har de hittat bågformade åsar kring en 130 meter djup hålighet – som omgärdas av en ring av vulkaner. Enligt Science News har kalderan en diameter på omkring 20 km.

Yellowstone aktiv

Som jämförelse mäter kalderan i Yellowstone omkring 50 x 70 km, och den täcker en stor del av nationalparken. Supervulkanen är högst aktiv. Markytan började mätas 1975 – i mitten av 80-talet hade hela området höjts med en hel meter.

Aktiviteten lugnade sig sedan fram till 2000-talet då man åter kunde se en höjning när magmakammaren fylldes på. Men just nu är Yellowstone inne i en lugn period, skriver National Park Service.

Superutbrott i Indonesien

En av de största vulkanutbrotten i jordens historia levererades dock av La Garita Caldera, i sydvästra Colorado. Det skriver Hertiga Daily. För omkring 27,8 miljoner år sedan spydde kalderan ut 5 000 kubikkilometer material – vilket kan jämföras med att Mount St. Helen vid sitt utbrott 1980 producerade en kubikkilometer material.

Ett superutbrott som med all säkerhet påverkade oss människor var Toba på den indonesiska ön Sumatra. I dag markeras kalderan av den 100 km långa Tobasjön.

Av fyra kända utbrott skedde det senaste för 71 000-74 000 år sedan. Då slungades 2 800 kubikkilometer aska och lava ut, och utbrottet var så kraftigt att jordens medeltemperatur sänktes flera grader. Det anses att den tidiga mänskligheten var nära att utplånas i sviterna av händelsen, skriver Britannica.

Farligaste supervulkanen

År 79 ödelade Vesuvius utbrott bland annat Pompeji och Herculaneum, men väster om Neapel ligger vad många klassar som världens farligaste supervulkan: Campi Flegrei, eller Flegeiska fälten.

Vulkanen hade ett litet utbrott 1538 – men en större händelse skulle kräva en massevakuering av 136 000 personer, enligt Journal of Applied Volcanology.

Kalderan markeras i dag av omkring 24 kratrar, och Nature har rapporterat om en tilltagande aktivitet under 20-talet, detta i form av gaser. Ett ökat antal jordbävningar har fått marken att höjas 75 cm, och dagligen släpper området ut upp till 5 000 ton koldioxid.

John Edgren

Mer om: Vulkaner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt