Forskare: Därför funkar svensk sand bäst i 3D-skrivaren

2021-01-13 07:27  
En gjutkärna av sand från trakten av Vättern. Kärnan är cirka två decimeter hög. Foto: Patrik Svedberg / Rise

Sand från Vätterns strand fungerar bäst i gjuteriernas 3D-skrivare, visar ett forskningsprojekt. ”Sand med fältspat i blir lite mer flexibel. Sandkornen kan expandera när de blir varma”, säger Ulf Gotthardsson, forskare på institutet Rise.

Inom industrin finns 3D-skrivare där sand är råvaran för att göra gjutkärnor. Dessa kärnor används sedan som ett slags formar när man gjuter exempelvis motorblock av järn.

3D-skrivarna tillverkas i Tyskland, och själva sanden kommer också oftast därifrån. Men svensk sand fungerar bättre, enligt studien som gjorts vid det statliga forskningsinstitutet Rise.

– Sanden från Tyskland består i princip av 100 procent kvarts. Den svenska sanden har kanske 80 procent kvarts och 20 procent fältspat, säger Ulf Gotthardsson.

Läs mer: Nya ai-verktyget öppnar för avancerade glasfasader

Den sand som använts i projektet kommer från två sandtag i Habo, vid Vätterns sydvästra strand. Där finns avlagring från en isälv, och sanden som kan grävas upp är nästan helt fri från småsten och annat oönskat.

Sanden har bland annat testats vid 3D-utskrift av gjutkärnor i AB Volvos tillverkning av motordelar för tunga fordon i Skövde.

Den andra "ingrediensen" i tillverkning av gjutkärnor är ett bindemedel, som i forskningsprojektet varit baserat på fenol.

Micke Larsson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt