Förhöjda nivåer av joniserande strålning över Sverige

2020-06-30 09:27  
Nivåerna som uppmätts är tio miljoner gånger under någon åtgärdsnivå, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten. Foto: Rick Bowmer/AP/TT

Förhöjda men ofarliga nivåer av joniserande strålning från radioaktiva substanser har uppmäts av sensorer i Stockholm. Nederländska myndigheter pekar ut Ryssland som strålningskälla.

Ämnena som uppmätts i Sverige är cesium-134, cesium-137, kobolt-60 och rutenium-103. De registrerades i Stockholm den 22 och 23 juni men nivåerna är så pass låga att de inte utgör någon fara för människor eller miljö.

- Nivåerna är tio miljoner gånger under någon åtgärdsnivå, säger Pernilla Soper, presstalesperson på Strålsäkerhetsmyndigheten, till Dagens Nyheter.

Oklar källa

Organisationen Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization (CTBTO) anger att spridning har skett i ett område som täcker delar av Danmark, Norge, Sverige, Finland, de tre baltiska länderna och delar av västra Ryssland samt S:t Petersburg. Organisationen bevakar ett nätverk av hundratals mätstationer över hela världen.

Läs mer: Högre strålning vid USA:s testområden än i Tjernobyl

Strålningskällan är oklar eftersom partiklarna kan färdas långa sträckor med vinden.

I Norge har radioaktiv jod, jod-131 som finns i kärnreaktorer i drift, uppmätts på två stationer i Finnmark mellan den 2 och 8 juni, enligt den norska motsvarigheten till Strålsäkerhetsmyndigheten. Även Finland och Estland har uppmätt mycket lågt förhöjda nivåer av radioaktiva ämnen under den första halvan av juni.

Nederländernas myndighet för folkhälsa och miljö (RIVM) har analyserat informationen från de nordiska länderna, gjort beräkningar om var strålningskällan kan ligga och pekar ut de västra delarna av Ryssland. Någon specifik utsläppskälla kan inte anges eftersom mätningarna är begränsade, meddelade myndigheten under fredagen.

Läs mer: Nya produkten från Tjernobyl – vodka

De radioaktiva isotoperna "är artificiella, det vill säga de är skapade av människan", skriver RIVM på sin hemsida.

Ovanlig kombination

Organisationen CTBTO tror att det rör sig om ett utsläpp från ett kärnkraftverk. Även svenska Strålsäkerhetsmyndigheten reagerar på den ovanliga kombinationen av ämnen.

- Det är en kombination som vi normalt inte brukar detektera och tyder på att det är någon typ av kärnteknisk verksamhet som det kommer ifrån, alltså vid kärnkraftverk, säger Pernilla Soper till DN.

Ryska statliga kärnenergibolaget Rosenergoatom uppger att inga olyckor inträffat på kärnkraftverk i nordvästra Ryssland under juni och att man inte heller uppmätt några strålningsnivåer över sina kontrollnivåer, enligt ett uttalande som den ryska nyhetsbyrån Interfax förmedlar.

Mer om: Radioaktivitet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt