Premium

Flyttar svenska industriföretag verkligen hem tillverkning?

I Eskilstuna tillverkas trästommar till pingisracketar i de högre kvalitetsklasserna, en produktion som legat i Sverige ända sedan den startades 1944. Foto:
Stiga Sports har huvudkontor, produktutveckling och delar av produktionen i Eskilstuna, där omkring 60 personer arbetar. Filip Wirström (till vänster) och är produktchef pingis. Tord Ahlin är reparatör, utvecklare och modellbyggare.
Formsprutning av Stigas pulkor sker hos Plastinject i Anderstorp.
En testmaskin hos Stiga som slår sönder färdiga pulkor för att kolla hur mycket de tål och var de behöver förstärkas.
I Eskilstuna tillverkas 300 000 racketstommar per år. Över 95 procent går på export till Japan, Tyskland, Frankrike, Sydkorea och andra stora pingisnationer.
I Eskilstuna tillverkas 300 000 racketstommar per år. Över 95 procent går på export till Japan, Tyskland, Frankrike, Sydkorea och andra stora pingisnationer.
En maskin som bankar på padel-racketar för att testa hållbarhet och studs.
Andreas Zandrén, vd Stiga.

Nu flyttar tillverkningsindustrin hem igen, brukar man höra. Men stämmer det? Inget ordentligt underlag finns som bekräftar att det är en trend. Däremot finns flera exempel – Ny Teknik har besökt Stiga i Eskilstuna.

Publicerad Uppdaterad

I fjol slutredovisade Tillväxtverket ett tvåårigt regeringsuppdrag, med syftet att stärka förutsättningarna för industrialisering och tillverkning i Sverige.

– Hemtagning är en viktig fråga som växer i betydelse. Att det de facto flyttas hem produktion, det ser vi, men det finns inga ordentliga siffror på hur vanligt det är, säger Björn Langbeck, industriell expert på Tillväxtverket och föredragande för slutrapporten.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här