Flytande solpaneler på hög höjd levererar mer

2021-06-07 07:00  
Dammar till vattenkraftverk utgör starka kandidater för att placera ut flytande solpaneler. Foto: Romande Energie

1 800 meter över havet lyser solen starkare – och snön på bergen reflekterar ljuset. Enligt schweizarna ger det deras flytande solceller 50 procent högre verkningsgrad.

Artikeln är uppdaterad

Lösningen är ett hett alternativ till att anlägga solparker på tomtmark, inte minst i tätbefolkade länder eller områden med en oförlåtande topografi. Redan 2019 gick US Department of Energy och deras National Renewable Energy Laboratory ut med att 24 000 grävda reservoarer med flytande solpaneler på vattnet skulle kunna täcka 10 procent av USA:s energibehov.

Asien har varit ledande på teknikområdet, men ett av de senaste europeiska projekten ligger i de schweiziska Alperna, 1 800 meter över havet. Den 0,61 kvadratkilometer stora Lac des Toules-reservoaren i Valais utnyttjas redan för vattenkraft, och just dammar till vattenkraftverk utgör starka kandidater för att placera ut flytande solceller.

Läs mer: KTH:s material renar vatten från tungmetaller – gång på gång

Enligt Euronews Green består anläggningen av 36 flottar som sammantaget ger mer än 2 000 kvadratmeter solpanel. Tack vare att reservoaren ligger på 1 800 meters höjd över havet är att solstrålningen är mer intensiv. Och vintertid bidrar snön till att reflektera ljuset ner på vattenytan.

Romande Energie, som står bakom projektet, hävdar att deras anläggning har en 50 procent högre verkningsgrad än flytande solpaneler som ligger närmare havsnivån. För Euronews berättar projektledaren Guillaume Fuchs att pilotprojektet levererar 800 MWh per år. Enligt honom motsvarar produktionen elbehovet hos 225 hushåll. Utvecklingen och bygget av anläggningen tog sex år och tio månader, med en prislapp som landade på 22 miljoner kronor.

Tre andra projekt

Albanien

Albaniens vattenkraftverk Banja, på 73 MW, driftas av norska Statkraft. Med teknik från norska Ocean Sun har dammens reservoar nu fått flytande solceller. Den första enheten består av 1 536 solpaneler, som bärs upp av en flytande ring och ett fem millimeter tjockt membran. Panelerna täcker en yta på nära 4 000 kvadratmeter och enligt Statkrafts pressmedddelande ska de ska ha en kapacitet på 0,5 MWp. Till detta har man placerat 160 stycken likvärdiga paneler på land för att kunna jämföra den kylande effekt som vattnet har på solcellerna.

 

Thailand

I Thailand byggs nu en av de största anläggningarna i världen. I november inleddes arbetet med att koppla samman plattformar med solpaneler på Sirindhorn-reservoaren, som tillhör landets största damm. Det är en hybridanläggning som får ett system där man kan växla mellan vattenkraft och solkraft. Planen är att bygga ut likadana system i ytterligare åtta dammar inom de närmaste 16 åren. Enligt World Economic Forum kommer systemet i samtliga nio dammar ha en effekt om 2 725 MW.

 

Portugal

I Portugal har staten gett energibolaget Utility EDP grönt ljus för flytande solpaneler på reservoaren till Alqueva-dammen. Enligt energibolaget ska 11 000 paneler ge 4 MW – och den årliga leveransen beräknas bli upp till 7 GWh. Energin från pilotanläggningen ska användas för att pumpa upp vatten i reservoaren, som sedan kan utnyttjas av vattenkraftverket. Solpanelerna kommer även att kopplas samman med ett energilager i form av batterier.

 

Kommentar: I en tidigare version angavs fel specifikationer för projektet i Thailand.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt