Fordon

Flygexperten: Därför saknar små flygplan svarta lådor

Räddningstjänsten dykare kommer in med båt och vrakdelar till hamnen i Södra Bergsboda i närheten av olycksplatsen vid Storsandskär, Umeälven utanför Umeå där ett mindre sportflygplan med nio personer ombord har kraschat. Foto: Samuel Pettersson/TT
Flygexperten Bengt Moberg är civilingenjör och före detta flygkapten.

Begränsad samhällsfara och höga kostnader gör att små plan inte har svarta lådor. Nu kan smarta mobiler och andra kameror istället bli nyckeln till att hitta olycksorsaken i Umeå.

Publicerad

I går söndag störtade ett mindre sportflygplan på Storsandskär, en ö i närheten av Umeå flygplats. Ett stort antal privatpersoner blev vittne till hur planet störtade mot marken. Alla nio ombord på det lilla planet, av modell GippsAero GA8 Airvan, omkom i den tragiska olyckan.

Än så länge är det oklart vad som ligger bakom kraschen. Vittnesskildringar från olyckan är många, men är spretiga och skiljer sig från varandra. Exempelvis har viss media rapporterat att flygplanet saknade en vinge när det störtade, medan andra hävdar att planet fortfarande hade båda vingarna kvar vid kraschen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här