Finska forskaren: 6g infriar löften som 5g inte klarar

2020-10-23 14:08  

6g kommer att göra det 5g inte klarar. Det menar Matti Latva-aho, som leder en stor finsk satsning på nästa generations mobilnätsteknik.

I den finska staden Uleåborg finns det en grupp människor som har ett gott öga till Donald Trump.

Om man känner till bakgrunden är det inte så märkligt som det först verkar. Tidigt i fjol, i en värld utan coronapandemier, hölls mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona som vanligt. I samband med mässan noterade presidenten att USA borde ta en tätposition i spurten mot 5g – och 6g.

Först skakade alla på huvudet. Nu har han snurrat till det igen – 6g? Men när reportrar på stora amerikanska dagstidningar började googla så hittade de snabbt något som kallades 6G Flagship – ett stort och påkostat forskningsprojekt med hemvist vid Uleåborgs universitet.

Läs mer: Glöm 5g – 6g blir starten för en helt ny värld

– Vi fick en massa uppmärksamhet. Positiv uppmärksamhet. Alla som jobbar i branschen känner numera till oss. Trumps twittrande kom lägligt, konstaterar Matti Latva-aho, chef för 6G Flagship.

Terabithastigheter

Om du har läst Ny Tekniks stora artikel om 6g känner du redan till de breda penseldragen: nästa generations mobilnät ska leverera terabit per sekund-hastigheter, extremt låga svarstider ner mot 0,1 millisekunder, förverkliga ett augmented reality-samhälle där vi använder smarta glasögon i stället för smarttelefon, skapa flottor av uppkopplade maskiner som kan arbeta utan mänsklig inblandning och på ett mycket tidigare och djupare plan integrera artificiell intelligens, säkerhet, tillit och robusthet.

Allt detta är saker som 6g Flagship kikar på. Och precis som Ericssons forskningschef Magnus Frodigh nämner Matti Latva-aho ett fortsatt fokus på edgelösningar där mer beräkningskraft placeras i nätverkets utkant, nära slutanvändaren.

Läs mer: Med morgondagens internet blir vår värld aldrig sig lik igen

Finska 6G Flagship smygstartade redan i maj 2018 – när alla var fullt upptagna med att prata om 5g – och är tänkt att pågå fram till 2026. Och redan nu har de satt tonen för samtalet om det vi kan kalla nästa generations mobilnät.

Att 6g-alliansen Next G Alliance med bland andra Ericsson, Nokia, Intel och Samsung grundades för någon vecka sedan ser Matti Latva-aho som ett kvitto på att 6G Flagship ligger rätt i tiden.

Världens första 6g-white paper

För drygt ett år sedan publicerade 6G Flagship vad de hävdar är världens första 6G-white paper. Den kommande nätstandarden summeras i tre ord: ubiquitous wireless intelligence.

Allestädes närvarande trådlös intelligens.

Vid det här laget finns nästan ett dussin sådana policydokument – om allt från maskininlärning till affärspotential och hur man ska koppla upp avlägsna delar av världen.

– 300 experter i 100 olika organisationer från fler än 30 länder har bidragit till våra white papers. Det är många som får komma till tals. Vi kör även publika webbinarier, säger Matti Latva-aho.

Fakta: Peter Ottsjö, Simon Campanello Grafik: Jonas Askergren Källa: Ericsson, 6g Flagship

Något som Latva-aho påpekar, och som flera andra i branschen också börjat ge uttryck för, är att 6g kan komma att infria de löften som 5g inte tycks kunna leva upp till. Det känns en aning märkligt att höra det efter de senaste årens superlativ om 20-talets mobilstandard.

– Som vi såg med 3g och 4g så var det 4g som realiserade visionen som funnits för 3g. Och det är lite samma känsla med 5g och 6g. Förhoppningarna på 5g har satts extremt högt. Men det ser ut som om det finns ett gap i hur det ska implementeras effektivt. Multiantennteknik är till exempel väldigt dyrt och kräver mycket energi, säger Matti Latva-aho.

Läs mer: Ny Teknik Insight: En jätteguide till 5g

Han tror också att 6g måste vara mer flexibelt än sina föregångare. Specifika branscher – eller vertikaler som han kallar det – kommer att ha specifika krav.

– Vi talar ofta om automatiserade processer eller om att kontrollera automatiserat maskineri var det än händer. Men du måste kolla noga på kravställningen för den specifika tjänsten. Och du måste förstå hela värdekedjan, och de tekniska kraven, i varje enskild vertikal. Det är en del av forskningen vi bedriver, där vi ska experimentera med och pröva olika tjänster.

Avancerat testnät

I Uleåborg, som länge har varit starkt på telekom, finns just den möjligheten att experimentera. Långt innan det existerade några kommersiella 5g-nät hade Uleåborg ett testnät med egna sim-kort som täcker universitetsområdet, stadskärnan, hamnen, sjukhuset och Nokias fabrik där det tillverkas basstationer.

Det är samma nät som undan för undan ska uppgraderas till 6g i takt med att 6G Flagship bygger nya hårdvaruprototyper.

– Flera bolag har utnyttjat vårt nätverk för att testa sina tjänster och produkter. Ibland publicerar vi resultaten med dem. Vi har en intressant uppsättning i staden som innebär att vi kan göra många tester i olika vertikaler, säger Matti Latva-aho.

Det var förmodligen länge sedan Donald Trump hade tid att tänka på 6g. Men i Uleåborg har man inte glömt hans insats.

– Jag är inte hans största fan, men alla här älskar honom nu, säger Matti Latva-aho.

Uleåborg 6G Flagship

När den tidigare finska regeringen utlyste en tävling för nya flagships – fleråriga och påkostade forskningsprojekt – var Uleåborgs universitets förslag om ett 6G Flagship en av vinnarna.

Uleåborg hävdar att deras flagship är det första i sitt slag i världen. Det ska pågå under åtta år, med en utvärdering efter halva tiden.

Peter Ottsjö

Mer om: 5G 6g

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt