Fartyget har kapacitet att generera energi åt 100 000 invånare

2018-05-30 15:59  
Grafik: Jonas Askergren Källa: IAEA, Rosatom

GRAFIK. Ombord finns två modifierade marina reaktorer som ska ge energiförsörjning till industrier, oljeriggar och invånare nordöstra Ryssland.

Kärnkraftsfartyget Akademik Lomonosov som anlände till Murmansk i förra veckan ska nu tankas med kärnbränsle. Processen kommer att ta flera månader. Till sommaren 2019 ska fartyget bogseras vidare till sin hemmahamn Pevek, i regionen Tjuktjien i nordöstra Ryssland.

Läs mer: Flytande ryskt kärnkraftverk har nått Murmansk

Kraftverket ska ersätta två äldre kraftverk och har kapacitet att generera energi åt en stad med drygt 100 000 invånare, enligt det statliga ryska bolaget Rosatom, som sköter kärnkraftsindustrin i Ryssland och som äger fartyget.

Läs mer: Reaktorer ombord på atompråm

Hamnstaden Pevek har drygt 4 000 invånare, och kärnkraftverket ska även försörja industrier, gas- och oljeplattformar i området med energi och andra mindre hamnstäder. Projektet är en del av Rysslands mål att säkra rika olje- och gasfyndigheter i Nordpolen-regionen.

Jonas Askergren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt