Facket efter Ericssons nedskärningshot: ”Folk är besvikna”

2022-10-21 15:06  

Avslöjandena om IS-mutor och fortsatt Rysslandsexport har skakat om Ericsson. Nu flaggar telekomjätten även för personalneddragningar efter en dyster kvartalsrapport. ”Folk är bedrövade och besvikna”, säger Per Norlander, Sveriges ingenjörers koncernfackliga representant på Ericsson. 

På torsdagen rasade Ericsson nästan 15 procent på börsen efter att telekombolaget presenterat en svagare kvartalsrapport än väntat. Under kvartalet föll rörelseresultatet till 7,2 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 8,1 miljarder kronor för motsvarande period i fjol.  

Dessutom har lönsamheten fallit till 11,2 procent – långt från målet på 15–18 procent som bolaget ska nå 2024.

"Kommer att påminna om 2017”

I intervjuer uppger vd Börje Ekholm att lönsamhetsmålet för 2024 står kvar. För att lyckas med det måste dock teknikjätten kapa kostnaderna. Enligt Ekholm ska man nu se över hela kostnadskostymen – allt från resor, till lokaler och även personal. Kommande nedskärningar medarbetarfronten kan inte uteslutas, var budskapet.  

– Det innebär att vi också kommer att se över antalet anställda. Var totalsiffran netto hamnar får vi se med tiden. Det kommer att påminna om det vi gjorde 2017, sa Börje Ekholm till TT.

Ericssons vd Börje Ekholm. Foto: Jessica Gow

Förtroendet för Ekholm kvarstår

En som var med 2017, när stora nedskärningar genomfördes i bolaget, är Per Norlander, Sveriges ingenjörers koncernfackliga representant på Ericsson. Läget just nu är inte bra, men det är för tidigt att dra några slutsatser av Börje Ekholms uttalande, eftersom man i nuläget vet väldigt lite om vad som faktiskt väntar, säger han. 

– Vi vet knappt ens vilka länder som kan beröras av kommande nedskärningar. Det är mer som rök i horisonten än något konkret just nu.

Läs mer: Ericsson införde kritiserad modell – men vad ska vi ha kontoren till?

– Väntar nedskärningar hoppas vi att det kommer att skötas på ett mer begåvat sätt än att bara kasta ut medarbetare. Vi har varit väldigt delaktiga att byta strategi efter neddragningarna 2017, och företaget har gått mot ett mer kompetensbaserat sätt att titta på förändringar av personalstyrkan. Förmodligen har man som ambition att jobba på det sättet även denna gång, fortsätter Per Norlander.

Per Norlander, koncernförhandlare och 1:e vice förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer. Foto: Maja Suslin/TT samt Sveriges Ingenjörer

Det har varit ett skakigt år för Ericsson, med avslöjanden om IS-affärer i Irak och fortsatt export till Ryssland, trots andra besked från ledningen. Hur har dessa uppgifter tagits emot av de anställda? 

– Folk är bedrövade, tagna och besvikna. Ericsson är en arbetsgivare man vill tycka om, det är tydligt bland personalen. När man få se en annan bild av företaget i media, uppstår en konflikt hos många. Det känns tungt, och många är frustrerade. Samtidigt har vi anställda väldigt fått väldigt lite information om det inträffade, vilket gör att vi kanske inte har hela bilden. 

Läs mer: 5g-bussen upptäcker ”osynliga” trafikfaror runt hörnet

Hur ser förtroendet för Börje Ekholm och ledningen ut bland de anställda? 

– Förtroendet för Börje Ekholm finns kvar, men det är många som undrar om företaget verkligen klarar av att reda ut dessa saker under hans ledning. Vi vet att ledningen arbetar med diverse åtgärder för att förhindra korruption och felaktiga beteenden. Samtidigt funderar vi på varför man inte har rett ut dessa saker, som affärerna i Irak, tidigare. Vi tror inte att vilja att förändras saknas hos ledningen – däremot kanske man inte har förmågan att kunna göra det.

Fakta: Så förklaras vinsttappet 

Ericssons rapport för årets tredje kvartal visar att lönsamheten, rörelsemarginalen faller markant – från 16,5 procent för motsvarande period i fjol till 11,2 procent. 

Vinsttappet beror bland annat på inledande kostnader i samband med köpet av Vonage och på lägre patentintäkter. Den kraftigt försämrade lönsamheten har också påverkats av inflationen, enligt Ericssons vd Börje Ekholm. 

– Det finns kostnadstryck som förstås påverkar vår marginal, sa han till TT. 

Telekombolaget har anställda 104 490 globalt. Av dessa finns 14 444 i Sverige, enligt bolagets kvartalsrapport för Q3 2022.

Källa: TT

Tunga böter väntar sannolikt för Ericsson 

I februari 2022 avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning, tillsammans med journalistorganisationen ICIJ, att Ericsson ska ha nått en överenskommelse med terrorsekten IS och fått tillstånd att fortsätta sitt arbete med mobilmaster i Irak

# Uppgifterna kommer från en internutredning som Ericsson tog fram 2019, men sedan hemlighöll. I utredningen hittades dessutom kontantutbetalning som misstänks ha gått till vägspärrar som IS satt upp.  

# En dryg månad senare gick USA:s justitiedepartement ut med att Ericsson, genom att undanhålla information om affärerna i Irak, kan ha brutit en tidigare uppgörelse från 2019. Avtalet, som kom till efter korruptionsbrott i bland annat Indonesien och Kina, slår fast att Ericsson måste redovisa alla nya misstankar om mutor. Detta gjordes inte efter internutredningen 2019. 

# Nu riskerar Ericsson nya böter i miljardklassen till USA:s justitiedepartement. Den exakta summan är dock inte fastställd i dagsläget.  

Häromåret betalade Ericsson omkring tio miljarder kronor i en uppgörelse med amerikanska myndigheter, för andra korrupta förseelser. 

Källa: TT

Kalle Wiklund

Mer om: Ericsson Telekom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt