Expertens hypotes: Därför bröts vindkraftverket

2022-07-22 00:00  

Vad kan ha fått vindkraftstornet på Hästkullen att gå av på mitten? Ny Teknik frågade Anders Wickström på Rise – han tror att ett känt fenomen fick ett blad att lossna.

Efter helgens tillbud i Viksjö utanför Härnösand kommer det att dröja innan det är helt klarlagt varför ett 145 meter högt vindkraftstorn gick av på mitten. Anders Wickström på Rise har lång erfarenhet inom utveckling av vindkraft. Ny Teknik frågade honom om hur udda haveriet på Hästkullen är – och han konstaterar att den här typen av tillbud är ovanliga. 

I modern tid känner Anders Wickström  bara till två liknande incidenter i Sverige, med ett totalhaveri som resultat. I november 2020 vek sig ett 155 meter högt vindkraftverk vid Aldermyrberget utanför Jörn, nordväst om Skellefteå. Och på julafton 2015 havererade ett 129 meter högt vindkraftstorn utanför Vetlanda i Småland.

Läs mer: Vindkraftverk havererade – gick av på mitten

Felaktigt åtdraget skruvförband

Wickström satt med i Statens haverikommission under utredningen av tillbudet i Småland. Då berodde haveriet på ett felaktigt åtdraget skruvförband på ett av tornsegmenten. Även nu tror han att den mänskliga faktorn som ligger bakom – men den här gången lutar det snarare åt att ett blad har lossnat.

  – Ett inte osannolikt scenario är att man har haft problem med ett blad, och troligtvis rör det sig om bladbultarna. Att dra åt och sedan bibehålla rätt förspänning i alla bladbultar är inte jätteenkelt – och om man har misslyckats med det kan bultarna ganska fort bli utmattade och gå av. Om ett blad lossnar så uppstår extrema laster orsakade av obalansen. Det är osäkert om vindkraftverket är dimensionerat för att klara den belastningen. Det kan resultera i att tornet kollapsar på grund av buckling, på det sätt som det ser ut att ha hänt här. Det är min grundhypotes, säger Anders Wickström till Ny Teknik. 

Rätt förspänning

I likheten med haveriet i Småland handlar det om ett skruvförband, men Anders konstaterar att det är enklare att säkerställa rätt förspänning på skruvar i tornet än i bladet. 

– Min erfarenhet med de här typerna av turbiner är att just infästningen av bladen är ett problem. Och man känner till problemet med att enstaka bladskruvar tappar förspänning. Det händer ibland, och om man inte har koll på det och tillräckligt många drabbas – ja då kan bladet lossna. Man behöver alltid ha kontroll på förspänningen i skruvarna, men just i bladet är det tekniskt mer utmanande. Dels för att förbandet roterar, gravitation ger då cykliska lastvariationer och till detta är bladmaterialet mjukare än en vanlig stålfläns, vilket påverkar klämförhållandet. Det finns en del att jobba med där, säger Anders Wickström.

Vindkraftparken tagen ur drift

Vindkraftparken Nysäter Wind består av 114 turbiner och invigdes så sent som den 27 juni i år. Den är en av Europas största vindkraftparker på land.  Hela anläggningen är tagen ur drift i väntan på utredning av ett haveriteam. Nysäter Wind uppmanar allmänheten att inte närma sig platsen.

– Vi ställer oss också frågan hur det här kunde ske. Vi hoppas att utredningen kan ta reda på det, säger Per Nordlund, styrelseledamot och rådgivare på Nysäter Wind, till SVT Västernorrland.

Projektet har kantats av kritik, bland annat sex anmälda brott mot miljöbestämmelserna, enligt SVT:s Uppdrag granskning. UG visade även hur underleverantörer inte fick betalt, vilket ledde till hot om konkurs.

John Edgren

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt