Europeisk rapport: Fossildrivna bilar slukar mer energi än elbilar

2021-03-05 11:00  

Hur mycket material har gått åt efter att fordonet är återvunnet? En ny studie slår fast att elbilens batteri använder långt mindre resurser än modeller med en förbränningsmotor.

Under stundom riktas kritik mot den stora entusiasm som råder runt elbilar, med argumentet att de inte är så miljövänliga sett till hela sin livscykel – tack vare batterierna. Nu har Transport & Environment (T&E) genomfört en studie som ska svara på frågan om vad som använder mest resurser under sin livstid – det fossildrivna fordonet eller elbilens batteri.

The European Federation for Transport and Environment, med säte i Bryssel, är en paraplyorganisation som har varit pådrivande kring miljölagstiftning. Man samlar icke statliga organisationer inom områdena transport och miljö. T&E har kommit fram till att elbilens batteri kräver 30 kilo råmaterial, efter att man har dragit av för de komponenter som kan återvinnas.

Det kan ställas mot det snitt på 17 000 liter bränsle som förbrukas av en bil med förbränningsmotor under dess livslängd.

Studien: Elbil förbrukar 58 procent mindre energi

Enligt studien förbrukar en elbil 58 procent mindre energi än en bensindriven bil under sin livslängd. T&E förväntar sig att skillnaden kommer att växa ytterligare i takt med att tekniska framsteg minskar den mängd litium som krävs i ett batteri – en siffra som förväntas halveras under de kommande tio åren. Under samma period förutspås mängden kobolt minska med 75 procent och nickel med 20 procent.

– När det kommer till råmaterial så finns det helt enkelt ingen jämförelse. Under sin livstid så förbränner den genomsnittliga fossilbilen en stapel av oljefat vars höjd skulle motsvara ett höghus med 25 våningar. Om du räknar med återvinningen av batterimaterial så bara 30 kilo metall gå till spillo – ungefär motsvarande storleken på en fotboll, säger Lucien Mathieu, som är analytiker inom transport och e-mobilitet för T&E i ett pressmeddelande.

Stapeln av fat skulle närmare bestämt bli 90 meter hög – och bränslets vikt är 300-400 gånger högre än det material från battericellerna som går förlorat.

Läs mer: Analys: 500 GWh europeisk batteriproduktion 2029

Enligt studien är det möjligt att vi år 2035 hämtar mer än 20 procent av det litium som används och 65 procent av kobolten från återvinning. T&E tror vidare att Europas batteriproduktion kan möta efterfrågan redan i år – och med 22 planerade gigafafabriker planerade för det kommande årtiondet räknar studien med en total produktionskapacitet på 460 GWh redan 2025, vilket motsvarar batterier till åtta miljoner elfordon.

Elbilarnas utsläpp – det blir alltid diskussion

Frågan om de utsläpp som elbilar ger upphov till och vila resurser som produktionen kräver leder ofta till en intensiv debatt. Här är fyra artiklar från Ny Teknik som tar sig an ämnet.

Därför spårar debatten ur om elbilarnas utsläpp

Elbilen Nissan Leaf kan släppa ut mellan 13 och 243 gram koldioxid per kilometer – beroende på hur man räknar. En livscykelanalys är ett kraftfullt verktyg, men kan visa nästan vad som helst, konstaterar Rise. Läs artikeln om komplexa lca-analyser här.

Styrmedel till miljöbilar är kostsamma i förhållande till hur effektiva de är, konstaterar Riksrevisionen. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
 

Nu kan du själv jämföra utsläppen din elbil ger upphov till

Har du tröttnat på att diskutera hur mycket din elbil släpper ut? Nu finns ett verktyg där du själv kan jämföra klimatpåverkan jämfört med motsvarande fordon med förbränningsmotor. Läs artikeln här.

Europeisk studie: Elbilen bäst för miljön (för det mesta)

Redan i dag triumferar elbilen över bensinbilen inom de flesta miljöpåverkande kategorier. Akilleshälen är framför allt risken för mineralutarmning – men år 2050 är det dött lopp, enligt en ny studie.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Biltillverkare kan tvingas redovisa utsläpp: ”Man öppnar Pandoras ask”

El- och bränslecellsbilar anses enligt nuvarande lagstiftning var så kallade nollemissionsbilar. Det betyder att bilarnas kraftkälla inte avger några avgaser under drift, vare sig kväveoxider, partiklar eller koldioxid.

Kritiken mot denna definition är att utsläppen inte alls har upphört – de har i stället flyttats till platsen där elen eller vätgasen (som driver bränslecellsstacken) produceras.

Men i framtiden kan biltillverkarna i Europa även behöva redovisa bilens utsläpp över en livscykel. När EU i våras kom överens om nya utsläppsregler för personbilar och lätta lastbilar togs en skrivning om livscykelanalyser med. Senast 2023 ska EU-kommissionen ha beslutat om en gemensam metod, och en rapporteringsfunktion ska tas fram. I så fall kommer sannolikt lagstiftning att följa. Läs artikeln här.

John Edgren

Mer om: Bilar Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt