Europas tekniksektor boomar – 253 miljarder kronor har investerats

2018-12-04 14:16  

Den europeiska tech-sektorn växer rekordsnabbt. Och Sverige lockar näst mest kapital per utvecklare av alla länder i Europa, visar en ny rapport från Atomico.

Hur mår egentligen den europeiska startup-sektorn? Bättre än någonsin, enligt det globala riskkapitalbolaget Atomico. För fjärde året i rad har bolaget, startat av bland andra Skypegrundaren Niklas Zennström, publicerat sin rapport "The state of european tech".

I rapporten, släppt i dag tisdag, målas bilden upp av ett allt med aktivt ekosystem: Under 2018 har europeiska teknik-startups lockat till sig investeringar på totalt 23 miljarder dollar, motsvarande drygt 235 miljarder svenska kronor. Det är en ökning med 5 miljarder dollar jämfört med 2017.

Antalet europeiska bolag som värderas till en miljard dollar eller mer ökade också: Från 44 i fjol, till 61 i år. Bland nykomlingarna i unicorn-klubben finns bland annat franska Net Ease Cloud Music, tyska Celonis och Taxify från Estland.

Under 2018 skedde också Europas hittills största notering av ett europeiskt teknikbolag. Rekordet står Spotify för, som värderades till 26,5 miljarder dollar efter sin första handelsdag på New York-börsen i början av april.

– Det europeiska ekosystemet har nått en helt ny nivå. Spotify har visat oss att europeiska grundare numera har tillgång till seniora investerare och kan anställa de bästa talanger, samt gå hela vägen till notering och att bli en vinnare på den globala marknaden, säger Tom Wehmeier, partner och researchchef på Atomico, samt författare till rapporten.

Allt är dock inte en dans på rosor. Investeringarna i svenska teknikbolag minskade under året till totalt 987 miljoner dollar, vilket är den lägsta investeringsnivån i landet sedan 2014. Men samtidigt toppar Finland och Sverige listan över länder som lockar mest kapital per utvecklare i Europa. Finland landar på 46 798 dollar per utvecklare, medan Sverige kommer upp i 46,763 dollar. Motsvarande siffror för Tyskland och Storbritannien ligger på drygt 23 000 respektive 39 000 dollar per utvecklare.

– Sverige har runt 80 000 professionella utvecklare, och kan inte mäta sig med städer som Paris, London eller Berlin när det gäller antalet kodare. Trots det lockar Sverige och Finland mest kapital per utvecklare. Norden visar vägen. Under året har Sverige levererat både rekordnoteringen av Spotify och en mångmiljard-affär i och med Paypals uppköp av Izettle, säger Tom Wehmeier.

Enligt "The state of European tech" blir tech-sektorn en allt viktigare motor för bnp-tillväxten i Europa. Data från Eurostat visar att den europeiska mjukvaruindustrin haft en tillväxt som är fem gånger snabbare än resten av Europas reella ekonomi. Mellan 2015 och 2016 växte mjukvaruindustrins bidrag till Europas ekonomi med 3,1 procent, vilket kan ställas mot 0,6 procent hos icke-teknikbolag under samma period.

Procentuellt står dock tech-sektorn för en relativt liten del av den totala bnp-tillväxten i Europa (2,5 procent av det totala bruttomervärdet). Lejonparten av tillväxten som sker i Europa skapas fortfarande inom traditionella industrier som handel, transport och tillverkning.

– På en makronivå går det att se en utveckling där Europas tekniksektor boomar, samtidigt som den bredare ekonomin har gått i stiltje. Under det tredje kvartalet 2018 växte Europas ekonomi med 0,2 procent, vilket är den lägsta nivån på fyra år. Vi ser tydligt att tech-sektorns betydelse för den övergripande ekonomin kommer att öka.

5 000 intervjuades till rapporten

Riskkapitalbolaget Atomico grundades 2006 av den svenske Skype-miljardären Niklas Zennström och Mattias Ljungman. Bolaget har bland annat satsat pengar i Klarna och 33-listebolagen Mapillary och Truecaller.

Årets upplaga av rapporten The state of european tech är den fjärde i ordningen. Rapporten presenteras tillsammans med teknikkonferensen Slush och advokatbyrån Orrick. Underlaget utgörs av data från 30 partners, bland annat Stack overflow, Invest Europe och Linkedin.

Under arbetet har även 5 000 män och kvinnor från den europeiska tech-sektorn svarat på frågor i en enkät.

Kalle Wiklund

Mer om: Startup 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt