Europas största kolkraftverk stänger 2036

2021-06-14 13:55  

Polen planerar att stänga det enorma kolkraftverket i Bełchatów till 2036. Anläggningen är den största utsläpparen bland Europas kraftverk.

Med sina 5 102 MW är kolkraftverket också störst i Europa. Det står för nära 20 procent av Polens totala elproduktion.

Förra året noterade anläggningen en elproduktion om 27,4 TWh – men också ett utsläpp om 30,1 miljoner ton koldioxid.

Kolkraftverket ligger i Łódź-provinsen i mellersta Polen och drivs av det statligt ägda energibolaget Polska Grupa Energetyczna, PGE. Nu har det regionala styret i Lodz meddelat sin plan för när anläggningen ska stänga.

Förslaget, som ska på samråd till allmänheten, innebär en successiv stängning från 2030 till 2036. Brytningen av kol från fälten vid Bełchatów och Szczerców planeras att avslutas 2026 respektive 2038.

För att planen ska kunna genomföras krävs dock att regionen får stöd från EU:s omställningsfond, Just Transition Fund, konstaterar PGE i ett pressmeddelande.

Kolkraftverket i Bełchatów. Foto: Jerzy Kaszubowski/REX/TT

Bolaget har tidigare haft planer på att bryta brunkol även i Złoczew för att driva Bełchatów-anläggningen. Men nu bedöms den brytningen olönsam.

– Att bestämma datumen för att stänga ner energienheterna på anläggningen i Bełchatów och avsluta brunkolsbrytningen i Bełchatów och Szczerców och även dra oss tillbaka från planen att bryta kol i Złoczew är av grundläggande betydelse för att planera framtiden för Bełchatów-anläggningen, dess anställda och regionens invånare, säger Wojciech Dąbrowski, vd på PGE, i pressmeddelandet.

Han konstaterar att datumen även är symboliska:

– Eftersom framtiden för Polens energiomställning i stor utsträckning kommer att bero på det här projektets resultat.

Kolkraftverket i Bełchatów. Foto: Czarek Sokolowski/TT

Organisationen Europe Beyond Coal tycker dock att PGE borde ha agerat snabbare:

– PGE har ägnat år åt att förneka kolets svaga framtidsutsikter, och åt att bekämpa dem som vill städa upp vår luft och skydda vårt klimat och vatten. Dagens meddelande som bekräftar stängningen av EU:s giftigaste kolverk och gruvorna som försörjer det visar att bolaget långsamt börjar inse verkligheten, säger Zala Primc på Europe Beyond Coal, på organisationens hemsida.

Nu har PGE i stället planer på att investera i vindkraft, solkraft och energilager. Landet som helhet satsar stort på kärnkraft och havsbaserad vindkraft i energiomställningen, vilket Ny Teknik tidigare har rapporterat om. Ambitionen är bland annat att bygga sex nya kärnkraftsreaktorer under de närmaste 20 åren.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt