Europas största flytande solpark snart i drift

2022-05-10 13:03  
Solpaneler, genrebild. Foto: Stocksnap/Pixabay

Den ska generera 7,5 gigawattimmar varje år. I juli börjar Europas största flytande solpark producera el.

Den nya flytande solparken ligger ovanpå Alqueva-dammen i södra Portugal. De 12 000 solpanelerna ska användas för att ge energi till att pumpa upp vatten i reservoaren till dammen, som sedan kan utnyttjas av ett vattenkraftverk. I sommar tas solparken i drift, berättar Electrek.

Solparken ska generera 7,5 gigawattimmar årligen, och kommer även att paras ihop med litiumjonbatterier som ska fungera som ett energilager på 2 GWh. Totalt ska solpanelerna kunna förse drygt 1 500 hushåll med el. 

Enligt nyhetsbyrån Reuters är den installerade effekten i den flytande solparken på 5 megawatt.

Läs mer: Första solcellsparken godkänd för frekvensreglering

EDP bakom bygget av stora solparken

Bakom bygget av den flytande solparken står det portugisiska energibolaget EDP, som har som mål att nå nettonollutsläpp till 2030. I dag står förnybar energi, inklusive vattenkraft, för 78 procent av bolagets totala installerade effekt på 25,6 gigawatt.

EDP planerar redan för en utbyggnad vid Alqueva-dammen, i form av en till flytande solpark med en installerad kapacitet på 70 megawatt.

Även ett svenskt företag har varit aktivt i området, i EU-projektet Fresher, med syfte att testa förankringsteknik.

Ania Obminska

Mer om: Solenergi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt