Europas största batteripark byggs i Skottland

2022-02-08 13:56  
Så här kan de skotska batteriparkerna se ut. Foto: Amp Energy

Kanadensiska Amp Energy ska installera två batteriparker i elnätet i Skottland. Med 400 MW och 800 MWh vardera blir de störst i Europa.

Projektet kallas för the Scottish Green Battery Complex. De två batteriparkerna ska placeras i Hunterston och Kincardine i centrala Skottland.

Tanken är att el från skotska vindkraftsparker ska lagras i batterierna och sedan pytsas ut när elnätet i centrala Skottland behöver det. Styrningen ska ske automatiskt via Amps ai-system.

I början av januari fick batteriparkerna planeringstillstånd från den skotska regeringen. 2024 ska de tas i drift.

Enligt Amp Energy innebär batterierna att Storbritanniens el-infrastruktur ”framtidssäkras” till en bråkdel av kostnaden av att uppgradera elnätet.

Nyligen avgjordes upphandlingen Scotwind offshore wind, som innebär att nya vindkraftsparker om totalt 25 GW kan byggas i havet, några i form av flytande konstruktioner och några bottenmonterade. Det gör behovet av energilager än större.

Allt större batterier planeras

En del invändningar har dock luftats mot planerna i Hunterston, bland annat från den lokala politikern Todd Ferguson, som inte vill se grönområden försvinna och oroar sig för brand i energilagret.

– Det har förekommit incidenter internationellt med batteriparker som har fattat eld, och några har exploderat, säger han till Irvine Times.

Det är långt ifrån första gången som stora batteriparker installeras för elnätets skull i Storbritannien. I Wales byggde Vattenfall för några år sedan en batteripark för att bistå med snabb frekvensreglering.

Världen över installeras allt större energilager med hjälp av batterier. Av dem som är i drift i dag är sannolikt LS Powers batteripark Gateway i San Diego störst med 250 MW och 250 MWh.

Men planer på allt större batterier står som spön i backen. En park som kommer att rankas högt är Saudiarabiens Red Sea Project, dit Huawei ska leverera batterier med totalt 1 300 megawattimmars energilagringskapacitet.

Ett annat projekt som gör anspråk på att bli världens största är CEP Energys i sydöstra Australien. När The Guardian rapporterade om ambitionerna i början av 2021 hade företaget inte bestämt sig för hur stor energilagringskapaciteten skulle bli, men effekten låg på hela 1 200 MW.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt