EU-miljoner ska turboladda nya svenska solceller

2019-07-08 16:33  

24 nya miljoner från EU gör att solcellsföretaget Epishine kan dra upp tempot i utvecklingen av nästa generations inomhussolceller. Målet är dubblerad prestanda.

Linköpingsföretaget Epishine utvecklar solceller som trycks på plastfilm. Under våren har tryckprocesserna trimmats in i fabriken i Linköping.

Nu har Europakommissionen beviljat företaget 24 miljoner kronor ur programmet Horizon 2020 för små och medelstora företag. Pengarna ska framför allt gå till utveckling av nya och bättre material för att ge solcellerna högre prestanda.

Epishine siktar i första hand på att tillverka små solceller som ska ersätta batterier i internet of things-prylar, till exempel sensorer, som kräver låg strömstyrka. Företaget uppger att solcellerna fungerar även vid låga ljusintensiteter och därför går att använda inomhus.

– Solcellerna funkar bra under 50 lux, medan många andra solceller snabbt tappar prestanda om man går under 100 lux. I konferensrum utan fönster är det till exempel ofta 50 lux, säger Emma Woxlin, marknadschef på Epishine.

Lovande labbtester med det nya materialet

Men om ljusintensiteten är låg blir också uteffekten låg. Nu är förhoppningen att kunna dubbla solcellernas verkningsgrad med hjälp av ett nytt material.

– Målet är att vi om två år, när projektet är slut, ska ha en prestanda om 35 mikrowatt per kvadratcentimeter vid 500 lux, som motsvarar typisk kontorsbelysning, säger Emma Woxlin.

Halvledaren i solcellen består i dag av en blandning av polymerer och en fullerener, ett material där kolatomer är ordnade i en sfärisk form. Men fulleren begränsar spänningen ut från solcellerna.

Nu har företaget testat att byta ut fulleren mot ett annat kolbaserat material. Labbtester visar att solcellen på så sätt kan nå 35 mikrowatt per kvadratcentimeter om ljuset är 500 lux.

På 33-listan tre år i rad

Företaget hoppas att en högre prestanda ska öppna nya marknader, till exempel för elektroniska lås och ljusstyrning inomhus.

– Vissa företag är mycket intresserade av effekt per krona. Dubblar vi effektiviteten kan vi göra halva storleken, det betyder halva kostnaden och helt plötsligt kan det vara värt det, säger Emma Woxlin.

Redan nu driver Epishine tre pilotprojekt tillsammans med kunder för att utveckla solcellsdrivna produkter för inomhusbruk. Projekten handlar om termometrar för frysboxar, enheter som mäter fuktnivå, koldioxidhalt och temperatur inomhus samt magnetsensorer som kan tala om ifall fönster och dörrar är öppna eller stängda. Målsättningen är att produkterna ska komma ut på marknaden under 2020 och 2021.

I fabriken i Linköping tillverkas solcellerna genom att ledande och halvledande lager trycks på stora plastrullar. Än så länge används de tillverkade solcellerna till det egna utvecklingsarbetet. Nu ska processerna finslipas så att produktionsvolymen kan ökas från en rulle i veckan till flera rullar per vecka.

Epishine har tre år i rad kommit med på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista över Sveriges mest lovande unga teknikbolag.

Epishine

Gör: Tryckta solceller.

Ort: Linköping.

Startår: 2016.

Omsättning: 4,4 miljoner kronor.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt