Ett stort framsteg för litiumsvavelbatterier

2020-05-05 07:35  
Foto: University of Texas at Austin

En forskargrupp har utvecklat teknik som kan ge litiumsvavelbatterier fyra gånger så lång livslängd. Genombrottet innebär att litiumsvavel nu ligger mycket närmare en kommersialisering.

Jämfört med litiumjonbatterier har litium-svavelbatterier potential för att lagra 2-3 gånger så mycket energi per given vikt.

Många anser att systemet utgör en av de mest lovande ersättarna till litiumjonbatterier. Nu hävdar the Cockrell School of Engineering vid University of Texas att man har tagit ett stort kliv framåt på området.

Forskargruppen har hittat ett sätt för att stabilisera en av de mest utmanande aspekterna för litiumsvavelbatterier. Litium är väldigt reaktivt och har en tendens att bryta ned omkringliggande ämnen. Vid laddning och urladdning bildas dendriter, utväxter, på litiumanoden. Dendriterna kan störa transporten av litiumjoner i elektrolyten och riskerar att skada batteriet med kortslutning och brand som värsta scenario.

Läs mer: Nya kemier ger hopp om bättre batterier

Men genom att placera ett konstgjort lager av tellur ovanpå litiumelektroden stoppas försämringen i elektrolyten. Det här innebär att batteriet kan få fyra gånger så lång livslängd, och därmed har litiumsvavel kommit mycket närmare en kommersialisering.

Samma teknik kan användas för andra litium- och saltbaserade batterier. Det finns dock en stor tillgång på svavel i och med att det är en restprodukt från gas- och oljeindustrin.

Forskargruppens resultat har publicerats i tidskriften Joule.

John Edgren

Mer om: Batterier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt