”Ett nöje att få träffa riktiga uppfinnare”

2018-11-25 06:30  

Uppfinnare av den gamla klassiska sorten är en alltmer sällsynt företeelse. Därför är det extra roligt när man väl stöter på dem – flera gånger om dessutom, skriver Ny Tekniks Johan Kristensson i sin krönika.

Stereotypen är välkänd vid det här laget, reproducerad genom böcker, filmer och dokumentärer: Den kluriga uppfinnaren som tänker ut en lösning som han (den historiska stereotypen är typiskt en man) senare tar över världen med. Tänk Nikola Tesla (växelströmmen), Johan Gutenberg (tryckpressen) eller för den delen Håkan Lans (färggrafik för datorer och ett positionssystem).

Men i en värld där teknikföretagen blir allt större och patentansökningarna alltmer komplicerade tycks den typen av Uppfinnar-Jockar ha blivit ovanligare. De flesta med uppfinnarambitioner får finna sig i att bli en liten, liten kugge i ett stort, stort maskineri. Tyvärr, för det finns en särskild tjusning i att få vara med om att ta något från idé till färdig produkt.

Desto roligare då att jag på relativt kort tid har fått möjlighet att träffa två sådana personer som båda passar in perfekt på den kanske lite gammelmodiga men ack så charmiga uppfinnarstereotypen.

Först ut var Lars Eriksson i småländska Emmaboda. Han har flera gånger ensam fått sin hemort att sticka ut rejält när patentansökningar sammanställts kommunvis. Den ekonomiskt mest betydelsefulla uppfinningen hittills i hans 73- åriga liv är en kloss som spänner fast glasskivor i isolerglasfönster så att fönstret behåller sin rätvinklighet över tid – och som till skillnad från sina föregångare inte trillar ner. Hans senaste idé handlar om att isolera fönster med det märkvärdiga materialet aerografit.

Att träffa honom och få blicka in i hans tankevärld under några timmar var fascinerande. De nyfikna ögonen gick inte att ta miste på och jag förstod snart att idéverksamheten i hjärnkontoret nog var ett ständigt pågående normaltillstånd.

Samma blick hade Mattias Gustafsson som jag alldeles nyligen besökte i Abbekås på den skånska sydkusten. Snart förstod jag att det också i hans huvud ständigt tycktes pågå ett klurande och tänkande. Han är pilot till yrket men ägnar sina lediga perioder åt att i garaget uppfinna saker som förenklar och förbättrar livet. Den senaste idén är en usb-laddkabel med värmesensorer som larmar när temperaturen blir för hög. Tanken är förstås att minska händelserna med brinnande laddare som medier fyllts av de senaste åren.

Mattias Gustafsson har precis som Lars Eriksson ett antal uppfinningar och konstruktioner på sitt cv sedan tidigare, om än inte kommersialiserade i samma skala. En av dem är en variant av ett snabbväxlingssystem för banmotorcyklar. En eftermonteringsbar elektronikbox stänger av motorn under några millisekunder, vilket lättar på trycket i växellådan. På så sätt blir det möjligt att lägga i en ny växel utan att släppa gasen eller koppla och föraren gör en liten men viktig tidsbesparing.

Jag gissar att det i många av Ny Tekniks läsares huvuden också ständigt pågår ett klurande och funderande. Det konstrueras uppenbarligen både det ena och andra såväl på jobbet som hemma i verkstaden. Klivet till att patentskydda och skapa en produkt av idén är dock något som de flesta aldrig tar, ofta av förståeliga skäl men kanske ibland för att tron på att andra skulle ha nytta av idén saknas.

Just därför är det extra roligt att det fortfarande finns människor som Lars Eriksson och Mattias Gustafsson som vågar ta det där klivet. Och just därför tycker jag att de i dag förtjänar en liten extra applåd.

 

 

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt