Ett halvår utan Google – så är det att använda en Huawei-telefon

2020-10-21 06:00  

Vad får du offra om du vill köpa en Huawei-mobil? Ny Tekniks reporter Simon Campanello har testat P40 Pro sedan den släpptes i april, och känner att det blir lite lättare för varje dag som går. Men ekosystemet är fortfarande telefonens akilleshäl.

I april landade P40 Pro på skrivbordet. Den första telefonen som Huawei lanserade utan Googles appar och tjänster ombord. Efter en dryg vecka med den i fickan kunde jag konstatera att det var en fantastisk mobil, med en helt klart haltande användarupplevelse.

Nu har sex månader gått, och Huawei står inför nästa jättelansering, även om vi i Sverige just nu mest talar om förbudet mot bolagets utrustning i 5g-näten. På torsdag presenteras nya Mate 40-serien, och eftersom det politiska klimatet mellan USA och Kina på intet sätt har tinat kan vi räkna med att det alltjämt är en telefon utan Google.

Så hur är livet med en Android utan Googles Play-butik och alla de kringtjänster som sökjätten utvecklat? För att ge ett mer rättvist svar på frågan har vi fått låna en P40 Pro under längre tid för att avgöra vad som hänt sedan lanseringen, och hur det går att skaka sig loss.

Det är värst i början

Nu ska den här artikeln handla om hur det är att använda en Huawei-mobil över tid. I testet av P40 Pro har jag redan skrivit ingående om hur det är att börja från noll i detta nya ekosystem, men en kort sammanfattning är ändå på sin plats.

När du får en ny Android-telefon är allt i regel otroligt enkelt. Du loggar in på ditt Google-konto och hämtar hem din backup från molnet, och vips är de flesta tjänster igång som vanligt. Visst kan du behöva krångla med inställningar och inloggningar, men processen är ganska rättfram.

Det går förstås inte längre.

Nu krävs ett Huawei-login i stället och processen blir lite mer manuell. Du behöver använda en app som heter Phone Clone som använder en wifi-koppling för att flytta över filer, appar, kontakter och dylikt från din gamla mobil.

Det är en förhållandevis snabb och smidig lösning, men den fungerar förstås inte på Googles egna appar. Vissa appar som behöver stöd för Googles tjänster strular också. Antingen kommer de inte att gå att överföra eller så går de inte att använda ordentligt på Huawei-telefonen. Men mer om det senare.

Vill du ha fler appar är du initialt utlämnad till Huawei Appgallery. Det är bolagets egen appbutik, på vilken de har öst pengar och utvecklartimmar under det gångna året. Antalet appar som riktar sig mot den västerländska marknaden har ökat markant, och de fortsätter att bli fler. Det gäller även appar för den svenska marknaden.

En Huawei P40 Pro.

Förutom necessiteter som BankID och Swish finns numera exempelvis Storytel, Nextory, Acast, Readly, Foodora, Truecaller och appar från ett gäng svenska mobiloperatörer.

Det märks att bollen är i rullning och att ekosystemet växer. Men även om Appgallery är världens tredje största appbutik, något Huawei ofta och gärna påtalar, är alternativen från Apple och Google många magnituder större.

När såg du exempelvis senast att Google skickade ut ett pressmeddelande om att Play Store fått en (1!) ny app? Det gjorde Huawei så sent som i september. Må så vara att det var ett ganska signifikant tillskott i form av navigationssystemet Tomtom. Men ändå.

Lättare att hitta appar

Den enskilt största förbättringen av användarupplevelsen har Huawei istället gjort utanför Appgallery. Vi talar om appen Petal Search som lanserades i somras.

Den fungerar som ett slags sökmotor för appar. Finns appen inte i Appgallery kommer Petal Search att gå igenom tredje parts appbutiker och sajter som distribuerar installationsfiler. Hittills har den alltid lyckats träffa rätt, även om det så klart fortfarande finns problem med att vissa appar helt enkelt inte går att köra i Huaweis miljö.

Men jämfört med när P40 Pro lanserades och jag själv fick ge mig ut på suspekta sajter på nätet för att leta installationsfiler är Petal Search en gudagåva. Dessutom scannar appen av installationsfilerna i jakt på virus och skadlig kod. Hur träffsäker den här säkerhetsmekanismen är vågar jag dock inte uttala mig om.

Fast trots att det stora problemet med att hitta appar delvis har försvunnit har underhållsarbetet blivit krångligare. Det finns nämligen ingen funktion i Petal Search för att automatiskt uppdatera alla dina befintliga appar. Du kan få en notis om att en ny version av appen är tillgänglig, men du måste manuellt gå in och uppdatera varje app. Varje. Enskild. App.

Starta upp appbutiken på din Android och se hur många appar som fått en uppdatering senaste veckan. Det är nästan ett heltidsarbete med att hålla alla appar ajour.

Det som inte fungerar

Googles tjänster är väl nästan för uppenbart? Eller ja, du kan köra dem i webbläsaren. Och lägga till genvägar till dem på hemskärmen så att du hyfsat smidigt kan navigera din Drive eller Gmail. Men Google Maps är ju ingen höjdare utan nativestöd.

Mindre uppenbara vardagsproblem uppstår av en annan trio som saknas. Inget Google Pay betyder inga mobilbetalningar. Ingen Android Auto betyder att jag får nöja mig med bluetooth när jag sitter i bilen, vilket ärligt talat är en deal breaker för mig personligen.

Sedan har vi det där med röstassistenten. Jag är ingen storanvändare, ska jag erkänna. Men jag har vant mig vid att kunna gorma åt telefonen att sätta en timer och andra små vardagssysslor. Nu saknas den möjligheten helt. Huawei har utvecklat sin egen ai-assistent, Celia, men hon har inte nått Sverige ännu.

Utanför Googles trygga hamn finns appar som helt sonika inte funkar. Det ska sägas att det är rätt sällan jag stöter på patrull. HBO Nordic vill inte installeras, min träningsapp vägrar låta mig logga in. Har appen betalningar kopplade till Google Play går det inte att göra köp. Den typen av grejer.

Skulle du kunna ha en mobiltelefon utan att ha tillgång till Googles appar?

På det stora hela är det faktiskt färre appar än jag förväntat mig som krånglar. Till och med min bankapp fungerar till slut, även om det krävde att jag kopierade den från en vanlig, Google-försedd Android.

Samtidigt verkar något ha hänt bakom kulisserna. När jag testade telefonen i våras fick jag exempelvis aldrig Netflix att fungera på grund av problem med piratkopieringsskyddet, nu kan jag plötsligt spela filmer utan problem.

Varför Huawei?

Okej, det finns irritationsmoment. Den som vill ha minimalt krångel gör än så länge bäst i att välja en telefon från en annan tillverkare.

För den som inte räds att tidvis ha lite mjukvarutrubbel och inte är så fjättrad vid eller förtjust i Googles ekosystem vill jag ändå landa i att Huaweis telefoner inte är så jobbiga att hantera som de låter. Det mesta fungerar, som sagt.

Dessutom fortsätter bolaget att briljera på hårdvarusidan. Det är få, om ens någon, som kan utmana Huaweis kamerateknik. Både för stilbild och rörligt är P40-serien något av det absolut bästa du kan hitta på marknaden. Det är snabba, väldesignade telefoner fullmatade med funktioner.

Sedan är det något intressant med en utmanare på den hegemoniska appmarknaden. Google och Apple har i dag full kontroll över apputbudet och betallösningarna på respektive plattform, åtminstone i västvärlden.

Det är en maktordning som redan utmanas. Under sommaren blossade en väldig strid upp där Fortnite-skaparna Epic Games ifrågasätter hur Apple tar alltför stor del av kakan vid försäljningar. En ståndpunkt som bland annat Spotify och Tinder ställer sig bakom, och det sista är på intet sätt sagt i den konflikten.

Kanske är det den perfekta tiden att lansera ett alternativ till de två stora appbutikerna. Om Huawei kan erbjuda utvecklarna en mer förmånlig deal kan det ge Appgallery en välbehövlig skjuts.

På ett år har Huawei gått från en av storsäljarna till en riktigt udda fågel på den svenska mobilmarknaden. Kan bolaget sakta men säkert bredda ekosystemet och samtidigt fortsätta leverera lysande hårdvara finns nog en ny gryning i horisonten.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt