ESA öppnar rymdlabb i Göteborg – ska göra satelliter smartare

2022-03-17 10:00  

Den europeiska organisationen flyttar in hos AI Sweden. Tillsammans ska de utveckla teknik för att träna ai-modeller i rymden.

Den europeiska rymdorganisationen ESA har planer på att de kommande åren öppna en serie nya labb runtom i Europa. Det allra första kommer att fokusera på artificiell intelligens och ligga hos AI Sweden på Lindholmen i Göteborg. 

–  Det är otroligt glädjande att vi får en så stor satsning på rymd och ai till Sverige. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med ESA för att stärka Europas och Sveriges innovationskraft och industri inom rymdsektorn, säger Martin Svensson som är operativ chef för AI Sweden i ett uttalande. 

Martin Svensson är operativ chef för AI Sweden. Foto: AI Sweden

AI Sweden är ett nationellt center för applicerad artificiell intelligens och finansieras av offentliga medel och bidrag från näringslivet. De anser sig ligga i framkant när kommer till en teknik som kallas för edge learning. Det är ett begrepp som betyder att man använder lokal datorkraft för att träna upp nya ai-modeller i nätverkets utkant, istället för i stora centraliserade datacenter.

Läs mer: Rymdstyrelsen ESA vill skicka upp astronauter med egna raketer

Löser problem för satelliter

För ESA:s del kan tekniken lösa en flaskhals i rymdindustrin. 

Om du vill träna en ai-modell med hjälp av data från satelliter på traditionellt sätt måste du skicka ner stora datamängder till jorden. Men på grund av låg bandbredd för dataöverföring blir det svårt att lösa i stor skala.  

– Det blir ett problem med väldigt mycket bilddata och trånga kommunikationskanaler. Med tekniken som vi utvecklar tränar man istället algoritmen i varje satellit. Så varje satellit får en egen ai-modell. Sedan skickar du ner modellparametrarna till jorden och slår samman dem, säger Mats Nordlund som leder AI Swedens datafabrik. 

Mats Nordlund är chef för AI Swedens datafabrik. Foto: AI Sweden

De sammanslagna modellerna blir betydligt mer träffsäkra än de som tränas på data från endast en satellit. Dessa kan sedan laddas upp till satelliter och tillämpas.  

Det här kallas för federated learning, och är en teknik inom artificiell intelligens som lanserades av forskare på Google så sent som 2016.

Läs mer: Kriget stoppar uppskjutning av svenska satelliten Mats

Tekniken ska testas i Göteborg

AI Sweden byggde redan förra året ett labb för att testa och utveckla edge learning och federated learning. Det ska nu byggas ut ytterligare i samarbete med ESA och de kommer bland annat att finansiera ett antal forskartjänster knutna till labbet.  

Fokus för de labb som ESA nu startar ligger på att utveckla nya lösningar för jordobservationer. Där kan ai-modeller användas för exempelvis bildigenkänning och analys av annan sensordata.  

– Det finns många områden där det kan tillämpas. Från jordbruk och miljöstudier till fartygstrafik och tjuvfiske, säger Mats Nordlund. 

ESA planerar att under de kommande åren bygga ut ett nätverk av liknande labb runt om i Europa som alla fokuserar på specifika teknikområden. Satsningen kallas för Phi-labs (eller Φ-Labs), och åtföljs av en investeringsfond som i dagsläget förvaltar runt en miljard kronor. 

Simon Campanello

Mer om: Rymden Satelliter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt