Ericsson: 5g-nätet förbrukar mycket mindre energi

2017-06-15 07:32  
Joakim Sorelius.

Mer data än någonsin lär skickas över 5g-nätet. I gengäld utlovar Ericsson en betydligt lägre energiförbrukning.

Energiförbrukningen kommer att vara 100 gånger lägre med 5g, jämfört med dagens radiokommunikation. Det menar Joakim Sorelius, chef för 5g-arkitektur på Ericsson.

– I dag står alla master och sändare på hela tiden. De skickar data och kontrollinformation, vare sig det behövs eller inte. Med 5g kommer man bara att skicka kontrollinformation när det finns någon där för att ta emot den, säger Joakim Sorelius.

Han tar ett exempel: ett täckningsområde som vid ett givet tillfälle är tomt på människor, men där det finns ett antal uppkopplade värmepumpar. I dag gör radiomaster och sändare ingen skillnad på vilken aktivitet som råder på den yta masten täcker.

Det är som en fläkt som står på med full styrka dygnet runt.

– Men i 5g skickas nästan ingen information alls, om det bara finns värmepumpar där. På det viset ökar man resursutnyttjandet drastiskt i nätet.

När data skickas över telekomnätet omgärdas försändelsen av två typer av kontrollinformation. Den ena typen ser till att data levereras effektivt och säkert, samt ger en bekräftelse på att den nått mottagaren.

Den andra typen rör hur kommunikation mellan en enhet och en radiomast ska upprättas: De måste känna till varandras närhet för att kunna börja inleda en dialog.

Med 5g ska dessa två typer av kontrollinformation delas upp. Ericsson kallar det ”ultra lean design”, som kan översättas till väldigt slank design.

– Den typ av kontrollinformation som ser till att data kommer fram säkert lägger man i samma stråle som datan. Man skickar den bara dit där den verkligen behövs. Den andra typen måste fortfarande skickas ut över täckningsområdet, men vi gör den så liten som möjligt, så slank som möjligt, säger Joakim Sorelius.

Med ”stråle” menar Sorelius det som branschen kallar ”beamforming”, eller strålriktning. I stället för att en radiomast skickar ut signaler över ett helt täckningsområde, kan energin riktas mot aktiva användare.

Tekniken blir möjlig på högre radiofrekvenser med kortare våglängder.

Ju fler antenner på radiomasten, desto fler strålar kan skickas till en och samma användare. Den tekniken heter mimo och står för multipel input, multipel output. Med tillräckligt många antenner kan strålarna delas upp och riktas mot flera användare samtidigt, så kallad fleranvändar-mimo.

– Då kan man förstås fråga sig hur många antenner vi pratar om. Ja, i dagsläget har man en antenn för många frekvensband. I framtiden kommer det kanske att vara tusen antenner, säger Joakim Sorelius.

– Men antennernas storlek beror på vilken våglängd man använder, så de här tusen antennerna kan vara tusen gånger mindre än de tidigare. Den totala antennstorleken i 5g blir alltså ungefär densamma som med äldre teknik.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Peter Ottsjö

Mer om: Ericsson 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt