Snabbhet är viktigt för Helena Hedblom, vd för gruvmaskintillverkaren Epiroc sedan mars 2020.
– Branschen står inför tre stora teknikskiften samtidigt: automation, digitalisering och elektrifiering. Och det är viktigt för oss att säkerställa att vi ligger längst fram inom alla tre. Därför satsar vi mer på produktutveckling än vi någonsin gjort, säger hon.
Man samarbetar också med bolag utanför gruvsektorn. Exempelvis med Ericsson för 5g-teknik, och med Saab för informationshanteringssystem.
– Det går snabbare att ta in teknologier utifrån, och förstås anpassa dem efter behoven i vår bransch, än att utveckla dem själva, säger Helena Hedblom.
Alla gruvmaskiner elektrifierade 2030
Elektrifieringsarbetet inleddes redan inom Atlas Copco, där Epiroc har sina rötter. Ett delmål är att Epirocs samtliga underjordsmodeller ska erbjudas med elektrisk drivlina 2025. Till 2030 ska även ovanjordsmaskinerna kunna erbjudas med eldrift.
– När vi började jobba med det här, var teknologin inte riktigt redo att elektrifiera så stora applikationer som vi sysslar med. Energitätheten i battericellerna räckte inte för en 40-tonsmaskin som ska uppför en backe. Men det gör den nu, säger Helena Hedblom.
På automationssidan pågår en stor satsning tillsammans med det australiska gruvbolaget Roy Hill, där Epiroc ska konvertera närmare 80 stora dagbrottsmaskiner från bemannade till autonoma.
Och det rör sig om maskiner från flera olika tillverkare, vilket gör projektet extra utmanande. Maskiner av olika fabrikat måste kunna kommunicera med varandra, exempelvis så att en lastare från ett märke kan lasta en truck från ett annat.
– När man strävar efter full automation av en blandad flotta, handlar det alltmer om trafikledning och säkerhetssystem desto högre upp i automationskedjan man kommer, säger Helena Hedblom.
”Finns inget liknande på världsmarknaden”
Bland andra pågående automationssatsningar återfinns prototypmaskinen Avatel, världens första halvautomatiserade leveranssystem för sprängämnen, framtagen tillsammans med den australiska sprängsystemleverantören Orica.
– Det är verkligen en helt ny teknik, det finns inget liknande på världsmarknaden, säger Helena Hedblom.
Jämfört med i många andra industrier har gruvmaskiner en låg utnyttjandegrad. Stora delar av tiden försvinner när gruvorna måste evakueras inför sprängning och medan spränggaser vädras ut.
– Så potentialen för produktivitetsökning genom automation, digitalisering och elektrifiering är större än inom många andra branscher. De pågående teknikskiftena kommer att förändra gruvdriften i grunden i hela världen, säger Helena Hedblom.
Epiroc och Helena Hedblom
Epiroc knoppades av från Atlas Copco 2018. Med huvudkontor i Örebro utvecklar och tillverkar de lastmaskiner, truckar, borriggar och annan utrustning för gruv- och infrastrukturindustrin, samt tillhandahåller service och lösningar för automation och interoperabilitet.
Helena Hedblom, 47 år, tillträdde som vd för bolaget 2020. Hon är bergsingenjör i grunden, och har arbetat för Atlas Copco och Epiroc under i stort sett hela sin karriär. Närmast kommer hon från en tjänst som gruv- och infrastrukturchef på Epiroc.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.