Energilagret ger el med stirlingmotor – första svenska kunden klar

2021-03-30 10:38  

Det svenska företaget Azelio har utvecklat ett energilager med hjälp av en aluminiumlegering och en stirlingmotor. Nu har första affären gjorts i Sverige.

Energilagret sitter sedan tidigare installerat i Marocko, vilket Ny Teknik har berättat om.

Den första kommersiella affären gjordes förra året, när en enhet av energilagret såldes till Dubai. Nu har företagets andra affär slutits, med fastighetsägaren Industrisupport i Åmål, som köper två enheter.

– Det är en viktig milstolpe, säger Azelios vd Jonas Eklind.

Energilagret ska laddas av värme, via elvärmare som drivs av solel, och ger vid urladdning både el och värme.

Industrisupport i Åmål har en befintlig solcellsanläggning om 446 kW och räknar med att det nya energilagret ska göra det möjligt att öka egenanvändningen av solel samt minska beroendet av fjärrvärme. Det ska leda till att minskade utsläpp av koldioxid med 168 ton per år.

”Det som kommer ut är styrbar förnybar el och värme”

Energilagret mäter 2,5 gånger 3,5 meter i bottenyta och består av en aluminiumlegering som byter fas från fast till flytande när den värms upp.

När lagret hos Industrisupport i Åmål ska laddas används överskottsel från solcellsparken till att driva ett värmeelement. Det värmer upp en natriumlösning som överför värmen till energilagrets aluminiumlegering.

När energin ska tankas ur lagret kan den hos Industrisupport tas ut både i form av el och i form av värme. Från lagret leds 600-gradig värme till stirlingmotorn, som är ansluten till en generator som producerar el.

Läs mer: Ny studie: Likström kapar energiförluster

Stirlingmotorn sätts i rörelse av temperaturskillnader och består av en varm respektive en kall del. Den kalla delen måste därför kylas kontinuerligt. Det görs av kylvatten, som då värms upp.

Hos Industrisupport ska värmen i det uppvärmda kylvattnet tas tillvara och via värmeväxlare överföras till fastighetens uppvärmningssystem.

– Det som kommer ut är styrbar förnybar el och värme i 55-65 grader Celsius, berättar Jonas Eklind.

Jonas Eklind Foto: Azelio

Möjligheten att ta tillvara värmen från stirlingmotorn var något som Azelio inte fokuserade på från början. I många andra tillämpningar räknar företaget med att värmen kommer att ventileras bort.

– Men det är väldigt dumt att göra i Sverige, för här kan man ofta ha nytta av värmen, säger Jonas Eklind.

Varje lagerenhet kan ge en maximal uteffekt om 13 kW. Om energi tankas ut i den takten räcker lagret i 13 timmar.

Varje lagerenhet har en elektrisk lagringskapacitet om 165 kWh.

– Men om man som Industrisupport kan utnyttja både el och värme blir det runt 500 kWh användbar energi som kan lagras i varje enhet, säger Jonas Eklind.

Tillverkning ska ske i fabriken i Uddevalla. Foto: Azelio

Energilagret som har sålts till Dubai har samma grundkomponenter men helt annorlunda förutsättningar. Där är en av världens största solparker, Mohammed Bin Rashid Solar Complex, under uppbyggnad.

El behövs till ett besökscenter under dygnets alla timmar, inte bara på dagen när solen lyser. Och besökscentret är ännu inte anslutet till elnätet.

– Det är ett soligt land men besökscentret är helt off grid. De har ingen anslutning till elnätet och kan inte få det på flera år. De är omgivna av 2 GW solel men kan inte garantera baskraft dygnet runt, så de har köpt ett system av oss, berättar Jonas Eklind.

Under årets tredje kvartal planerar Azelio att dra igång volymproduktion av sina energilager, vilket kommer att ske i Uddevalla.

Exakt när installationerna ska göras i Dubai och Åmål vill företaget inte avslöja.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt