Energibolaget: ”Dubbla solceller kommer att öka”

2018-09-04 06:00  

Dubbelsidiga solcellspaneler kan ge mer el än vanliga solcellspaneler. Energibolaget Pite Energi satsar på tekniken för att få svar på vilken typ av solceller som är bäst.

Nyligen invigdes Pite Energis nya solcellspark Solvåg med dubbelsidiga solceller på universitetsområdet i Piteå. Energibolaget har investerat 1,7 miljoner på anläggningen.

Sedan tidigare har Pite Energi två andra solcellsanläggningar som också främst är avsedda för forskning. Dels en takmonterad anläggning ovanpå företagscentrumet Acusticum, dels en markmonterad anläggning som har utrustats med två olika sorters solföljare, som vrider modulen efter solljuset.

Läs mer: Dubbla solceller ska fånga reflektioner

Varför satsar ni just på dubbelsidiga solceller?

– Av forskningssyfte. Vi har redan två andra tekniker, enkelsidiga solceller och solceller med solföljare. Nu vill vi testa en tredje teknik som vi tror kommer att komma starkt. Vi vill jämföra de tre teknikerna för att få svart på vitt vilken som är bäst, säger Berndt Essebro, solelsexpert på Pite Energi.

Ni tror att den dubbelsidiga tekniken kommer att öka?

– Ja. Det har inte funnits så många tillverkare av dubbelsidiga, men nu verkar alla de större tillverkarna tänka i de banorna. Med dubbelsidiga solceller ökar elproduktionen, du får högre effekt per ytenhet.

Men hittills utgör väl dubbelsidiga solceller en liten del av försäljningen?

– Ja, ökningen sker från en låg nivå. När vi letade solceller till anläggningen Solvåg, 2015 och 2016, hittade vi bara två leverantörer, ett franskt bolag och sedan Prism Solar i USA som vi köpte av, berättar Berndt Essebro.

Vilka svar hoppas ni få från den forskning som Rise ETC ska bedriva på Solvågparken?

– Vi har våra teorier om hur dubbelsidigt ska kunna fungera jämfört med de övriga. Men nu ska vi få resultat om hur det verkligen är, samt hur dubbelsidiga solceller ska monteras för att man ska få det bästa utbytet.

När räknar ni med att ha de svaren?

– Om 1,5 år har vi då första resultaten på vilka väderstreck och vilken lutning som är bäst för dubbelsidiga solceller. Längre fram, om tre år ungefär, hoppas vi ha svar på vilken av de tre teknikerna som är bäst, säger Berndt Essebro.

En viktig fråga blir väl också hur mycket reflektion från marken som de dubbelsidiga solcellerna kan ta vara på?

– Helt rätt. Fördelen med den tekniken är att man får produktion från båda sidorna. Även om snön har lagt sig på ovansidan kan undersidan fortfarande producera, sådant kommer vi att få svar på. Vi kommer att ta bilder för att följa upp hur snöklädda panelerna blir och se på elproduktionen under olika snöförhållanden.

Vad är planen att Pite Energi sedan ska göra med forskningssvaren?

– Vi säljer solcellsanläggningar, så syftet är att skaffa kunskap för att kunna rekommendera kunder vilka solceller de ska välja. Samtidigt deltar vi i projektet Arctic Solar som syftar till att sprida kunskap om solenergi i kallt klimat, så forskningen kommer att vara till nytta för hela branschen.

Hur går det till när ni säljer solcellsanläggningar?

– Vi började sälja solcellsanläggningar i samarbete med Kraftpojkarna i Västerås 2014. Vi förmedlar affären och Kraftpojkarna står för leverans och installation. De är grossister och behöver oss som försäljare. Hittills har vi sålt ett 30-tal anläggningar, från små villaanläggningar till större företagsanläggningar, till exempel på Lindbäcks Byggs nya fabrik.

Många är nog tveksamma till om det är någon vits med solceller i norra Sverige, hur ser du på det?

– Vi har faktiskt bra förutsättningar här, åtminstone vid kusten, genom att vi har ljusa somrar. Vid midsommar är det ljust dygnet runt, så då har vi produktion även nattetid. Dessutom är kylan en väldigt positiv aspekt på produktionen. Ju kallare det är desto högre verkningsgrad har solcellerna. Är solcellerna snöfria har vi bättre produktion i mars och april tack vare kylan jämfört med sommartid när det är 20 grader varmt, säger Berndt Essebro.

Solvåg

Antal solcellspaneler: 117.

Antal växelriktare: Två stycken à 25 kW.

Total installerad maxeffekt: 36 kW.

Kostnad: 1,7 miljoner kronor.

Ägare: Pite Energi.

Aktörer: Solcellsparkens utformning har tagits fram i samarbete mellan Pite Energi, det norska forskningsinstitutet Norut, Luleå tekniska universitet och utvecklingsbolaget Piteå Science Park.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt