En global byggboom av vattenkraft

Grafik: Jonas Askergren Källa: IHA (International Hydropower Association 2018)

GRAFIK. Den globala kapaciteten för vattenkraft ökade med 21,9 GW till 1 266 GW förra året. Se grafiken över världens vattenkraft.

En global byggboom av vattenkraft pågår. Snabbast är tillväxten i Östasien, Stillahavsländerna och Sydamerika, enligt en rapport från IHA (International Hydropower Association).

Olycksdammen Xepian-Xe Nam Noy i Laos var inte färdigbyggd då den brast den 23 juli i år. Bygget av dammen har pågått sedan 2012 och ingår i ett större vattenkraftsprojekt med finansiering från Thailand, Sydkorea och Laos med officiell invigning nästa år.

Läs mer: Nya fundament testas för vindkraft i havet

Hela vattenkraftsprojektet består av en serie dammar längs tre olika floder i södra Laos. Regeringen i Laos hoppas att det lilla landet blir ”Sydostasiens batteri”, men miljöaktivister har också i åratal varnat för risken för stora olyckor och stora miljöskador längs Mekongfloden och dess bifloder.

Olyckan i Xepian-Xe Nam Noy i juli beräknas ha utlöst fem miljarder kubikmeter vatten som sköljde över flera byar, gjorde över 6 000 personer hemlösa och även krävde människoliv. Exakt hur många är inte fastställt. Efter olyckan saknades hundratals människor.

En statlig utredning av händelsen väntar.

Se grafiken (uppklickbar) nedan över utvecklingen av vattenkraft i världen.

Jonas Askergren

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt