Elon Musk vill göra Twitter till en superapp – vad är det för galenskap?

2022-10-05 14:13  
Att göra Twitter till en superapp? En galen idé, skriver Simon Campanello. Foto: Unsplash och TT

Elon Musk vill, precis som resten av techeliten, bygga en Wechat-inspirerad superapp. Men som affärsplan för Twitter känns det desperat, skriver Ny Tekniks reporter Simon Campanello.

Den eviga följetongen kring Elon Musks köp av Twitter börjar ta Bulletin-artade proportioner. Under tisdagen blev det klart att Tesla-grundaren bestämt sig för att genomföra förvärvet och vill nu köpa upp bolaget för runt 480 miljarder kronor. 

Samtidigt passade han på att via plattformen meddela sin nya, storslagna plan för det sociala nätverket:  

 

Elon Musks ambition är alltså att skapa en allt-i-ett-app. Eller en superapp, som resten av världen kallar det, och det är något som Silicon Valley drömt om i åratal.  

Konceptet finns redan – i Kina. Där har apparna Wechat och Alipay utvecklats till enorma allt-i-ett-plattformar. En parallell som Musk själv dragit: 

– Det finns ingen motsvarighet till Wechat utanför Kina. Det finns en verklig möjlighet att skapa det, sa Elon Musk under ett möte med Twitters personal redan i somras, enligt Forbes

Läs mer: Dags för ”The Merge” – Ethereum sänker sin energiförbrukning med 99,5 procent

Inspireras av en kinesisk techjätte

Tanken att Twitter ska förvandlas till Wechat känns i dagsläget som ren galenskap. Men låt oss först bara kolla vad Wechat gör. 

Bakom appen, som lanserades 2011, står den kinesiska internetgiganten Tencent. I sin linda var Wechat, precis vad namnet antyder, en chattapp i stil med Whatsapp (fast märkligt nog utan end-to-end-kryptering, det är tydligen något som den kinesiska regimen ogillar).  

Under åren har appen successivt byggts ut med massor av ytterligare funktioner, som små appar i appen. I dag är det som att Swish, Foodora, Uber, Facebook och otaliga andra appar ligger samlade bakom en enda ikon i mobilen.  

Och framgången är monumental. Wechat har över en miljard aktiva användare.  

Det är den största superappen där ute, men på flera marknader i Asien och Afrika finns andra framgångsrika exempel. Det mest kända är Singapore-baserade Grab, som i dag är Sydoastasiens största techstartup med över 30 miljoner aktiva användare i åtta länder. 

De här framgångsrika superapparna har fått västerländska plattformsjättar som Meta att nyfiket försöka efterapa succén, utan några större framgångar.  

Facebook, Whatsapp och Instagram har alla utvecklats med många nya funktioner under åren, men aldrig lyckats få den dominerande status som Wechat har i Kina.  

Men Mark Zuckerberg ger sig förstås inte. Om du läser mellan raderna i de febriga pitcharna om ett framtida metaverse är det ju exakt vad vi talar om – en parallell digital värld där alla dina behov kan uppfyllas på en plattform. Vad är det om inte en superapp?  

Det finns för all del svenska exempel på techbolag som rör sig i samma riktning också. Truecaller började som en nummerpresentatör men har successivt bäddat in allt fler tjänster, och är ett populärt alternativ för mobilbetalningar i flera länder. Bolaget har haft Wechat som en uttalad förebild.

Och Klarna började kanske som ett faktureringsbolag, men öppna appen i dag så ser du att resan pågår mot att bli en one-stop shop för e-handel.

Läs mer: ”Vr-utvecklingen drivs av ett enda bolag i dag – Meta”

Eftersom vissa av mina kollegor tyckte att Katamari Damacy är en alldeles för svår referens löste vi det med kompromissen att jag fick lägga in en bild från spelet, som går ut på att rulla en jättestor boll som saker fastnar i vilket gör att bollen blir större och större. Lite som när stora techbolag samlar på sig små techbolag. Hoppas det är tydligt nog. Foto: Bandai Namco

Superapparna slår inte i väst

Problemet är bara att västvärlden inte verkar särskilt intresserade av en superapp. Vi har redan en mogen appmarknad och även om techjättarna älskar att sluka småbolag och inkorporera dem i den egna företagskroppen likt en mjukvarans Katamari Damacy verkar vi ganska förtjusta i att ha en flora av appar snarare än en stor allomfattande blobb.  

Samtidigt som vi, med några få undantag, redan har väl utbyggda digitala betalningslösningar. Något som ofta saknats i länderna där superapparna blivit som allra störst.   

Det är ändå den resan som Elon Musk nu planerar för Twitter. Det är med hjälp av utvecklingen mot en superapp som han vill fyrdubbla både Twitters omsättning och användarbas på några få korta år. Från 7,5 miljarder dollar till 30 miljarder dollar och från 230 miljoner aktiva användare till en miljard

Problemet är väl bara att Twitter är… Twitter. 

Nu pratar jag lite i egen sak kanske, jag med mina 21 900 osammanhängande Twitter-inlägg i ryggen tycker mig känna plattformen ganska väl.  

Twitter är fullt av ingenjörer som älskar eller hatar kärnkraft, gifta män som kommenterar tjejers selfies och amerikaner som rasar över att vi inte bjuder våra barns kompisar på middag. Det är löst sammansatta kretsar som vuxentwitter, skoltwitter, konstiga twitter, läkartwitter, polistwitter, möptwitter och det är tiotusentals människor som delar Excel-ark där de räknar ut smittspridning, energiförbrukning eller stridsförluster och sedan antingen hyllas eller hånas (oftast både och) för sina siffror.  

Det är ett gigantiskt nätverk av intressegrupper som ständigt krockar in i varandra i 120 kilometer i timmen och ur dessa kollisioner uppstår drev, memes, relationer, politik och näthat. 

Det är, som alla mer eller mindre framgångsrika plattformar på nätet, en plats där folk blir kära för livet och där folk mordhotar varandra. Och det går aldrig på förhand att veta helt säkert vilket inlägg som ska utlösa vilken av dessa extremer.

Läs mer: Vad är Web 5 – och varför hatar Twittergrundaren Jack Dorsey Web 3?

Vill du byta Swish mot Twitter?

Om Elon Musk får som han vill ska tyglarna dessutom bli ännu lösare än de är i dag. Hans uttalade ambition är mindre moderering, mer yttrandefrihet. Och när Elon Musk säger yttrandefrihet menar han att man får säga lite vad fan som helst "inom lagens gränser". Vilket i praktiken betyder att den hårda ton som plattformen redan kritiseras för inte kan annat än eskalera.  

Allt det här gör Twitter intressant, tycker jag. De öppna flödena och faktumet att många tyckare, politiker och kändisar använder plattformen gör att Twitter-inlägg ofta kan få rejäl spridning långt utanför plattformen. Det är Elon Musk själv ett lysande bevis på, jag kan inte ens räkna antalet artiklar jag själv skrivit som helt tagit avstamp i några rader den mannen skrivit på Twitter.  

Men inget av det här är saker som gör Twitter till en bra bas för en superapp.  

Vill du sälja dina begagnade prylar till vägsaltshatare, kryptobros och ryska botar? Vill du att plattformen som inte ska moderera hatiska inlägg ska ersätta Swish? Vill du boka frisörtid i ett flöde som varje fredagskväll fylls av bag in box-fulla människor i 40-årsåldern som lägger upp lättklädda bilder?  

Om Twitter ska bli ett Wechat måste plattformen genomgå en radikal ombyggnad, och då verkar den enda riktiga poängen med köpet vara att komma åt användarbasen på 230 miljoner personer. 

Om man räknar med att alla de befintliga glada knäppskallarna som befolkar plattformen stannar kvar under hela resan räknar jag snabbt på baksidan av mitt kuvert ut att Elon Musk betalar 2 000 spänn per skalle.  

Varför börjar du inte bara från noll istället, vill jag fråga.  

Lyckligtvis har någon på Twitter redan frågor Elon Musk just detta. Svaret? Han bedömer att han kan bygga sin superapp 3–5 år snabbare än planerat om han genomför köpet. Inga följdfrågor på det, naturligtvis. 

Som om Elon Musk någonsin skulle ha byggt en superapp om det inte var för att han desperat behövde motivera världshistoriens kanske största impulsköp. 

Simon Campanello

Mer om: Twitter Elon Musk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt