Flygplansskrovet är identiskt med ett som redan har tillverkats för fossil bränsledrift. Men för lite över ett år sedan byggde tjeckiska Pure Flight för första gången en helt eldriven version av det tvåsitsiga planet. Det heter Phoenix (även om företaget har valt en stavning med den grekiska bokstaven Φ i början).
Phoenix är ett av de tidiga elflygplan som faktiskt har kunnat användas i luften, och inte bara existerar som koncept, enligt bolagets svenska representant Tom Zidek.
– När du utgår från ett flygplan som redan är certifierat och godkänt blir arbetsprocessen mycket enklare, och du kan fokusera på att utveckla själva elbiten, förklarar han för Ny Teknik i samband med en pressträff på Bromma flygplats, där Phoenix visades upp.
Phoenix gjorde sin premiärtur i november 2018 och har vid det här laget flugit åtminstone 80 timmar. Planet klarar ungefär 2,5 timmars flygning på en laddning, eller 300 kilometer, vilket kan tänkas vara fullt rimligt för ett regionalflyg. Men det finns förstås mer att önska sett till hur många som kan åka med.
Tom Zidek menar dock att små plan som Phoenix är ett viktigt steg på vägen. Flygindustrin har det kämpigt just nu och allt fler röster höjs för att den ska lämna bränsleslukande, högljudda plan bakom sig.
– För att komma framåt och för att kunna flyga större passagerarplan med el behöver du börja smått, som med det här elflygplanet så du kan testa tekniken och alla system i verkliga förhållanden och olika väderlekar.
Säkerheten är förstås central.
– Om en bil går sönder svänger du bara av vägen. Om något går fel med ett flygplan är det mycket svårare. Det kräver många säkerhetssystem. Det här flygplanet har bland annat en fallskärm, som om du till exempel skulle befinna dig över en skog och inte kan glida till säkerhet, då kan du stanna kvar i planet och fälla ut fallskärmen, så både du och planet kommer säkert ner, berättar Tom Zidek.
Fakta Phoenix
Det tvåsitsiga elflygplanet Phoenix är utformat och utvecklat i Tjeckien, av bolaget Pure Flight.
Vingspann: 10,6 meter, 15 meter
Längd: 6,5 meter
Maxeffekt vid drift: 60 kW
Batterikapacitet: 35 kWh
Energianvändning: 11 kW vid 120 km/h och horisontell flygning.
Glidratio: 1:32
Räckvidd: 300 km, eller ungefär 2,5 timmars flygning.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.