Elbrist ger kraftigt höjda elpriser: ”Lite vindkraftsproduktion”

2020-06-24 15:31  
Ringhals kärnkraftverk drar nästa vecka i gång sin reaktor 1 i förtid. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Problem med elförsörjningen har fått priserna i södra Sverige att skjuta i höjden. Under torsdagen väntas nya toppnoteringar. ”Det är extrema nivåer”, säger Niclas Damsgaard på Svenska Kraftnät.

(Artikeln är uppdaterad)

Medan norra Sverige haft relativt gott om el – och därmed låga priser – har elsituationen i nedre halvan av Sverige varit tuffare den senaste tiden.

Elpriserna för södra Sverige på elbörsen Nordpool låg på onsdagen på i genomsnitt drygt 40 öre per kilowattimme (kWh). Under torsdagen väntas snittet bli omkring det dubbla, med en toppnotering på närmare 200 öre mitt på dagen.

– Det är väldigt, väldigt ovanligt, särskilt sommartid, säger Niclas Damsgaard, som är chefsstrateg för elmarknaden på Svenska Kraftnät.

I norra Sverige når elpriset under torsdagen samtidigt bara omkring 15 öre som högst.

De kraftiga prisökningarna i söder gjorde att eljätten Uniper på tisdagen drog i gång elproduktionen i oljekraftverket i Karlshamn, som i normala fall främst används som reservkraftverk på vintern.

– I går var det väldigt stora prisskillnader mellan norra och södra Sverige. Det är en indikation på att det behövs elproduktion, säger Torbjörn Larsson på Uniper.

– Det var väldigt lite vindkraftsproduktion i går. Men det har också att göra med kärnkraftsreaktorer som nu är avställda för revision.

Avtal med Vattenfall

Under den senaste tiden har fyra av Sveriges sju kärnkraftsreaktorer varit avstängda för underhåll.

Den närmaste tiden öppnas dock tre av dem igen. Bland annat startar Ringhals 1 den 1 juli, efter ett avtal mellan Svenska Kraftnät och Vattenfall om att öppna reaktorn i förtid.

Vattenfalls plan från början var att dra i gång reaktorn, som ska tas ur bruk för gott vid årsskiftet, först efter sommaren när efterfrågan på el ökat igen.

– Vi såg att priserna skulle bli väldigt låga under sommaren, med förväntad olönsam produktion, säger Mats Ladeborn, ansvarig för de strategiska frågorna kring kärnkraft och vattenkraft på Vattenfall.

– Men nu fick vi ett avtal som gör att den är på väg upp igen.

Enligt Svenska Kraftnät behövs Ringhals 1 främst för att ge stabilitet i elsystemet och minska riskerna för stora störningar i sommar. Det i sin tur kommer dock även att öka kapaciteten för att föra över mer el från norra till södra Sverige.

Samtidigt är även överföringskapaciteten för att importera el från Tyskland eller Danmark begränsad just nu.

– Sammantaget ger det en ganska ansträngd situation, säger Niclas Damsgaard på Svenska Kraftnät.

Han hoppas dock att bland annat avtalet med Vattenfall ska göra att situationen stabiliserar sig under sommaren.

– Vi ser att med de åtgärder som vi vidtar har vi i grunden en jämförbar risknivå jämfört med andra somrar. Men vilken påverkan det får på marknadspriserna är väldigt svårt att säga.

Fakta: El i Sverige

Sverige är sedan 2011 indelat i fyra elområden. Börspriset bestäms utifrån tillgång och efterfrågan i respektive område, samt möjligheten att föra över el mellan områdena.

Det gör att priserna kan variera inom Sverige.

De fyra elområdena är Luleå (SE1), Sundsvall (SE2), Stockholm (SE3) och Malmö (SE4).

Det produceras mest el i norra Sverige, medan det används mest el i söder.

Källa: Svenska Kraftnät

Kärnkraft i Sverige

Sju reaktorer, fördelade på tre kärnkraftverk, används för elproduktion i Sverige.

Ringhals: 3 reaktorer. Ringhals 4 kör just nu på halv effekt. Ringhals 1 startas nästa vecka, medan Ringhals 3 är avstängd för revision.

Forsmark: 3 reaktorer. Forsmark 1 kör som vanligt, Forsmark 2 är under uppstart efter underhåll och Forsmark 3 ska startas igen den 26 juni.

Oskarshamn: 1 reaktor, Oskarshamn 3 som kör som vanligt men ska stängas för underhåll mellan den 1 augusti och 26 oktober.

Fotnot: Ringhals 2 stängdes vid senaste årsskiftet, medan Ringhals 1 ska stängas av vid kommande årsskiftet.

Oskarshamn 1 och 2 stängdes 2015 respektive 2017 medan de båda reaktorerna i kärnkraftverket i Barsebäck stängdes 1999 respektive 2005.

Källa: Vattenfall och Uniper

Jens Bornemann/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt